Nyertek a bálnák – A Hágai Nemzetközi Bíróság ítélete: „a Déli-óceánon folytatott japán bálnamészárlás NEM TUDOMÁNYOS KUTATÁS”

A Hágai Nemzetközi Bíróság épülete

A Hágai Nemzetközi Bíróság épülete

A Sea Shepherd üdvözli, hogy a Hágai Nemzetközi Bíróság védelmébe vette a Déli-óceáni Bálnavédelmi Terület bálnáit!

Egy elsöprő győzelemben a bálnákért, a Hágai Nemzetközi Bíróság meghozta kötelező érvényű, nem fellebbezhető döntését az Ausztrália vs. japán kormány perben. Kimondta, hogy Japán JAPRA II antarktiszi bálnavadászati programja nem tudományos célból történik, és elrendelte minden, a JAPRA II programhoz szerzett engedély visszavonását. A hírt megtapsolta a Sea Shepherd USA és a Sea Shepherd Ausztrália melyek közvetlenül avatkoztak be a japán bálnavadászok illegális tevékenysége ellen a Déli-óceánon.

A bírósági teremben, a történelmi döntés bejelentésén a Sea Shepherd képviseletében Alex Cornelissen Kapitány a Sea Shepherd Global igazgatója és Geert Vons a Sea Shepherd Hollandia igazgatója vett részt a Sea Shepherd Global holland jogi tanácsadójának kíséretében.

A Hágai Nemzetközi Bíróság 12 : 4 arányú szavazásban, a Japán elleni perben – melynek meghallgatása 2013 júliusában volt, kimondta, Japán megsértette a Déli-óceánon történt JAPRA II „kutatási” programra vonatkozó nemzetközi kötelezettségeinek végrehajtását, és visszavonta a JAPRA II „kutatási” programmal kapcsolatos minden engedélyt, mindaddig, amíg Japán nem tesz ígéretet arra, hogy tevékenysége megfelel a nemzetközi törvényeknek.

Kémlelő Csukabálna

Kémlelő Csukabálna

Az ítélethozatal előtt felmerült, hogy esetleg a bíróság nem engedélyezi a veszélyeztetett Közönséges barázdás bálnák és a Hosszúszárnyú bálnák vadászatát, de kompromisszumként engedélyezi a védett Csukabálnák mészárlását. Ugyanakkor a Sea Shepherd álláspontja a kezdetektől az volt, hogy függetlenül attól, hogy mely fajhoz tartoznak, egyetlen bálnát sem szabad meggyilkolni, különösen nem a Bálnavédelmi Területen. A Védelmi terület jelentése menedékhely, biztonsági- vagy természetvédelmi terület, ahol az állatok védelemben élhetnek. Engedélyezni a gyilkolást a nemzetközi megállapodások által létrehozott Bálnavédelmi Területen, megcsúfolása mindazoknak az országoknak, melyek létrehozták a Bálnavédelmi Területet 1994-ben. Akkoriban 23 nemzet értett egyet a Bálnavédelmi Terület szükségességében, és Japán volt az egyetlen IWC-tagállam, amely ellenezte azt.

Még az USA-ba delegált japán nagykövet, Kenichiro Sasae is, a 2013-as Los Angeles-i meghallgatáson, melyen a Sea Shepherd USA képviselői is jelen voltak, így nyilatkozott a bálnákról és a bálnavadászatról: „Személy szerint kedvelem a bálnákat és semmi okunk sincs meggyilkolni ezeket a szeretetre méltó állatokat. De ez szerintem a történelemről és a politikáról szól. Létezik egy szűk japán csoport, melynek érdekében áll a bálnamészárlás és megpróbálja folytatni azt. De a japán emberek többsége már nem fogyaszt bálnatest-darabokat.” És ugyanezen a meghallgatáson Sasae nagykövet úr kijelentette, hogy Japán be fogja tartani a Hágai Nemzetközi Bíróság döntését.

http://www.seashepherd.org/-2013-12-17-ambassador-kenichiro-sasae-állásfoglalása angol nyelven.ogg

8 éven keresztül a Sea Shepherd Conservation Society nemzetközi önkéntesei álltak a frontvonalban, az Antarktisz ellenséges és távoli vizeiben, majd a Sea Shepherd Ausztrália vette fel a kesztyűt az elmúlt két évben, hogy konfrontálódjon a japán bálnaorvvadászokkal mindaddig, amíg a nemzetközileg deklarált „biztonsági zónát”, azaz a Bálnavédelmi Területet meg nem tisztítottuk a gyilkosoktól. Az évek során a Sea Shepherd maradt az egyetlen szervezet, mely közvetlenül a bűncselekmény helyszínén avatkozik be a japán illegális, kereskedelmi bálnamészárlás ellen, melyet hivatalosan az évek óta globális kétségbevont „tudományos célú kutatás” címszó alatt végeztek. Sőt, a Sea Shepherd volt az egyetlen „dolog”, amely a fenséges bálnák és a bálnagyilkosok szigonyágyúi közé állt, miközben ezek a nemzetközi védelem alatt álló fajok egyedei – sokan közülük gyermekét várva, vándorlásuk során az Antarktiszi vizekre érkeztek táplálkozni.

„Ma az ICJ fair és igazságos döntést hozott, a bálnák, a Déli-óceáni Bálnavédelmi Terület és az Antarktisz térségének létfontosságú ökoszisztémájának védelmében. Az ítélet nagy hatással lesz a nemzetközi közösségre és a jövő nemzedékeire egyaránt.” – mondta Alex Cornelissen Kapitány a Sea Shepherd Global igazgatója. – „Bár a japán könyörtelen szigonyágyúk sok bálnafajt a kihalás szélére sodortak, a Sea Shepherd reméli, hogy a Hágai Nemzetközi Bíróság ítélete nyomán, a bálnamészárlás már csak egy szégyenletes fejezet lesz a történelemkönyvekben.”

„A kereskedelmi bálnamészárlásra vonatkozó moratórium ellenére, az évtizedek során Japán több ezer bálna életére tört ott, ahol az óceánok gyengéd óriásait biztonságos menedéknek kellett volna várnia.” – mondta Paul Watson Kapitány, a Sea Shepherd alapítója. – „A Sea Shepherd és én is, világszerte több millió, a bálnák sorsát a szívén viselő emberrel, reméljük, hogy Japán tiszteletben fogja tartani a Hágai Nemzetközi Bíróság ítéletét, és békén hagyja a bálnákat!”

A Sea Shepherd Global fel fogja készíteni a hajókat a Déli-óceáni visszatérésre 2014 decemberében, arra az esetre, ha Japán mégis úgy dönt, hogy ignorálja a Hágai Nemzetközi Bíróság ítéletét. Ha a japán bálnaorvvadász-flotta visszatérne, a Sea Shepherd legénysége ott lesz, hogy a japán kalóz bálnavadászokat a törvények betartatására kényszerítse!

A bírói testület

A bírói testület