Rólunk

A Sea Shepherd Küldetése

A Sea Shepherd Conservation Society (www.seashepherd.org) a tengeri élővilág megmentéséért alakult nonprofit szervezet, mely az 1977-es alapítása óta töretlen lendülettel és elszántsággal küzd a bálna- és fókavadászat, delfinmészárlás ellen, valamint óceánjaink ökológiai egyensúlyának megőrzéséért.

Alapítója és vezetője a kanadai születésű Paul Watson Kapitány. 25 évesen ő volt az első, aki barátaival (Robert Hunterrel és Paul Sponggal) 1975-ben törékeny gumicsónakjukat a bálnák és az orosz bálnavadászok közé kormányozták, hogy akár életük kockáztatásával megmentsék az óceánok védtelen óriásait. Az ámbráscet – aki azon a napot Paul Watsonék gumicsónakja mögött próbált menedéket találni a gyilkos szigony elől, akinek haláltusáját a lázadó fiatalok tehetetlenül voltak kénytelenek végignézni – örökre megváltoztatta Paul Watson életét.

A Sea Shepherd az egyetlen szervezet a világon, mely nyíltan szembeszáll a bálnavadászokkal, mely rendelkezik a szükséges eszközökkel, stratégiával és elkötelezett önkéntesekkel a mészárlás megállítására.

Ne feledjék, nekünk még van esélyünk, hogy tengerparti nyaralásaink alkalmával kiránduló hajóról megpillantsuk az óceánok békés állampolgárait, a delfineket és bálnákat. De mindannyiunk felelőssége, hogy ezt az élményt a következő generációknak megőrizzük!

Önök, itt Magyarországon is hozzá járulhatnak, hogy gyermekeik számára a tengeri emlősök ne a kipusztult állatokkal foglalkozó ismeretterjesztő filmek egyes epizódjai, vagy csak kedves plüssfigurák, bögrék és párnák motívumai legyenek! A tengerek lakóinak szükségük van a Sea Shepherd-re, a Sea Shepherd-nek pedig szüksége van minden támogatásra, hogy a tengeri élővilágot megmenthessék.

A Sea Shepherd 1977 óta ádáz ellensége a japán, norvég, dán, izlandi bálnavadászoknak és a kanadai fókavadászoknak egyaránt. Az óceánok rendőrségeként lép fel a mészárlás ellen, nem kímélve a bűnözők tulajdonát. A Sea Shepherd akcióit kikötőkben elsüllyesztett és nyílt vízen megrongált bálnavadászhajók nevei fémjelzik. Logikusan felépített és körültekintően végrehajtott akcióink során soha senki nem sérült meg és nem vesztette életét az ellenség hajóin sem.

Több információ a Sea Shepherd-ről (angolul):

Laws and charters that guide our activities
Mandate – as provided by the U.N. World Charter for Nature
Our Equality Statement outlines the truth about what does and doesn’t motivate our work