A Csendes-óceáni környezetvédelmi törvények hatékonyságáért

A Sea Shepherd Galápagos kommentárja

Cápák

Az elmúlt két év tanácsadói részvétele után szemtanúi lehetünk az igazságszolgáltatás átalakulásának a Galápagos-szigeteken. Az equadori nemzeti törvénykezési hatóság nem csak az első, amely környezetvédelmi ügyekre specializálódott bírói testületet hoz létre, de meg is alakítja azt a Galápagos-szigeteken.

Ha megvalósul, ez a környezetvédelmi hatóság lehet az úttörő modellje a védett tengeri területekre és kérdésekre vonatkozó, a Sea Shepherd által kezdeményezett törvénykezési specializációnak és korszerűsítésnek.

Két év után ez a projekt (melynek szándéka, hogy a tengerek élővilágának védelmét szolgáló törvényeket fogadjanak el) bizonyította, hogy az igazságszolgáltatási rendszer milyen fontos szerepet tud betölteni a tengeri fajok védelmében. Megtanultuk, hogy a tengeri élővilág védelmét szolgáló törvények hatékony érvényesítéséhez szakosodott bíróságra, rendőrségre és ügyészségre van szükség. Jelenleg a Galápagos-szigetcsoport lehet az első a Csendes-óceánon, ahol specializált környezetvédelmi bíróságot iktatnak be.

Eredményeink alapján jelenleg mérlegeljük annak a lehetőségét, hogy a Galápagos-szigetek törvénykezési sémáját megvalósításra ajánljuk a közép-amerikai térség más tengeri természetvédelmi területei számára, mint például a Costa Rica-i Cocos-sziget.

A Sea Shepherd Conservation Society mindig különös aggodalmat tanúsított a Cocos-sziget iránt, annak ellenére, hogy az védett térség. Meggyőződésünk, hogy a Cocos-sziget térsége, ami a cápák és más, a Galápagos-szigetek felé vándorló fajok élőhelye, profitálhat ebből a törvénykezési modellből, és hatékonyabban tudja betartatni a környezetvédelmi törvényeket a tengeri természetvédelmi területen.

A Sea Shepherd reméli, hogy a térségben szerzett tapasztalatait és eredményeit megoszthatja, nemcsak a Cocos-szigeten, de Malpeon és Coíbán egyaránt. A Csendes-óceáni cápavédelem kapcsán együtt kell működnünk a közös céljaink megvalósításához.