Paul Watson Kapitány jogi képviselői megerősítették, a Sea Shepherd úgy véli, Japán áll a kiadatási kérelem mögött

Paul Watson Kapitány

A japán kormányt ismét semmi sem állíthatja meg abbéli küldetésükben, hogy véget vessenek Paul Watson Kapitány erőfeszítésének az illegális japán bálnavadászat megállítása ellen.

Paul Watson Kapitány távozása előtt 70 napot töltött Németországban előzetes letartóztatásban és óvadék ellenében házi őrizetben a Costa Rica-i kiadatási kérelem alapján. Német jogi képviselői most megerősítették, hogy a német Külügyminisztériumba megérkezett a japán kormány kiadatási kérelme Paul Watson Kapitány ellen. Németország eddig a Costa Rica-i kiadatási kérelmet bírálta. A Sea Shepherd aggódik, hogy élete veszélyben lenne, ha kiadnák Japánnak. Gyanúnkat Paul Watson Kapitány jogi képviselői megerősítették. „Hivatalos igazolást kaptam a ügyészségtől, hogy a japán illetékesek július 19-én beadták a kiadatási kérelmet ügyfelünk ellen.” – közölte Oliver Wallasch a Paul Watson Kapitány jogi képviseletét ellátó team vezetője.

„A német hatóságok Paul Watson Kapitány Costa Rica-i kiadatásán dolgoztak, de ha Ő egyszer odaérkezne, onnan kétségtelenül azonnali hatállyal egy japán börtönbe szállítanák. És Japánban esélye sem lenne korrekt jogi eljárásra, és soha nem is kerülne ki élve egy japán börtönből.” – mondta Susan Hartland a Sea Shepherd igazgatója.

Annak ellenére, hogy cápauszony-vadászok nyílt, 25.000 USD-s vérdíjat tűztek a fejére, Paul Waston Kapitány kész lett volna Costa Ricába utazni és az ellene felhozott vádakra a bíróságon válaszolni, ha az nem kiadatás keretében történik. Mindazonáltal tudomására jutott, hogy a letartóztatása felkeltette a japánok érdeklődését is, és a japán kormány egyezkedni kezdett ügyében a német igazságügyi minisztériummal. Ennek értelmében Costa Rica átadná a kiadatási jogot Japán részére, és Paul Watson Kapitányt Németországból egyenesen Japánba kellene szállítani. A Sea Shepherd tudja, hogy az Interpol elutasította a politikailag motivált Costa Rica-i feljelentést. De Németország ennek ellenére május 13-án letartóztatta Paul Watson Kapitányt és úgy döntöttek, hogy elszórakoznak a kiadatási kérelmen.

„Japán kétségbeesett jogi kísérletei, akár az, hogy Németország és Costa Rica révén pert indítson a Sea Shepherd ellen, akár a közvetlen per, amit az USA-ban indított és elvesztett a Sea Shepherd ellen – soha nem fogják megállítani a Sea Shepherd-et az óceánjaink védelméért folytatott erőfeszítésekben!” – mondta Susan Hartland. „A „United Nations World Charter for Nature” égisze alatt dolgozunk a nemzetközi környezetvédelmi törvények betartásáért és közvetlenül lépünk fel a törvénytelenséget elkövetők ellen. Japán téveszméket dédelget, amikor azt remélik, hogy Paul Watson Kapitány bebörtönzése képes lenne megállítani a tengeri élővilág védelméért folytatott küzdelmünket! Eljött az idő, hogy Japán felismerje, nem tudnak tenni semmit ellenünk! Nem tudják megakadályozni bálnavédelmi fellépésünket az illegális bálnavadászati tevékenységük ellen, és világszerte meg fogjuk védeni a tengeri élővilágot a jövő generációi számára”

Paul Watson Kapitány Németországban 70 napot töltött előzetes letartóztatásban és házi őrizetben a politikailag motivált kiadatási kérelem alapján, annak ellenére, hogy a közvélemény, hírességek, politikusok levelek százezreiben kérték szabadon bocsátását a német igazságügyi minisztériumtól. Május 13-án tartóztatták le a frankfurti repülőtéren, egy 10 évvel korábbi, Costa Rica-i letartóztatási parancs alapján, miközben ő éppen Cannes-ba (Franciaország) tartott. A letartóztatási parancsban megjelölt 2002-es eseményt a „Sharkwater” díjnyertes dokumentumfilm is megörökítette és bemutatta a nagyközönség számára. Az incidens a guatemalai felségvizeken történt, amikor a Sea Shepherd az illegális cápauszony-halászatot folytató Costa Rica-i hajót, a Varadero-t irányította kikötőbe. A Sea Shepherd a guatemalai hatóságok felkérésére utasította a Varadero legénységét, hogy azonnal függesszék fel illegális tevékenységüket és hajózzanak kikötőbe. A Varadero kísérése közben az erőviszonyok és a szabályok megfordultak, egy guatemalai hadihajó érkezett a térségbe, a Sea Shepherd hajója elleni fellépéssel. Elkerülendő a hadihajóval való konfrontációt, a Sea Shepherd Costa Rica-i vizekre hajózott, ahol a legénység további illegális cápauszony-halászati tevékenységre utaló nyomokat talált az épületek tetején száradó több ezer cápauszony formájában.