Paul Watson Kapitányt letartóztatták Frankfurtban, Costa Rica-i feljelentés alapján

A cápauszony-vadászat áldozatai

Paul Watson Kapitányt 2012. május 13-án letartóztatták Frankfurtban, Costa Rica-i kiadatási paranccsal. A német rendőrség közölte, hogy a vád a hajóforgalom veszélyeztetése Costa Rica felségvizeiben, a Sea Shepherd cápavédelmi kampánya idején, melynek felvételeit a Sharkwater dokumentumfilm is bemutatta. A speciális, „hajóforgalom veszélyeztetése” incidens a guatemalai felségvizeken történt, amikor a Sea Shepherd a törvénytelen cápauszony-vadászatot folytató Varadero, egy Costa Rica-i hajó nyomára bukkant. A guatemalai hatóságok elrendelték, hogy a Sea Shepherd utasítsa a Varadero legénységét, hogy a cápauszony-vadászattal felhagyva, térjenek vissza a kikötőbe, hogy ott vád alá helyezzék őket. A Varadelo kikötőbe történő kísérése során azonban a szabályok megváltoztak, és egy guatemalai hadihajót küldtek a Sea Shepherd legénységének elfogására. A Varedero legénysége azzal vádolta meg a Sea Shepherdet, hogy megpróbáltuk meggyilkolni őket, miközben videofelvételek bizonyították, hogy ez hamis vád. A guatemalai hadihajóval történő találkozást elkerülendő a Sea Shepherd hajója a Costa Rica-i felségvizekre hajózott, ahol még több illegális cápauszony-vadászatra utaló nyomokat találtak, amikor több ezer szárított cápauszonyt fedeztek fel ipari létesítmények tetején.

A környezetvédők világszerte abban reménykednek, hogy a Costa Rica-i hatóságok elejtik a vádakat Paul Watson Kapitány ellen. Lehetséges, hogy már ejtették, de a Sea Shepherd nem tudta elérni az illetékesek, hogy megerősítsék az ügy jelenlegi állását. Costa Rica rendkívül gazdag élővilága mellett igazán árulás lenne, ha nem állnának ki a cápák védelméért, akik az óceánok táplálkozási láncának csúcsán állnak, és akik biztosítják annak ökológiai egyensúlyát.

Paul Watson Kapitánynak az Európai Parlament alelnöke, Daniel Cohn Bendit és Jose Bove nyújt segítséget. Bízunk benne, hogy e két tiszteletre méltó politikus ki tudja szabadítani Paul Watson Kapitányt, mielőtt ez az ostobaság tovább folytatódna. A Sea Shepherd csoportok szintén a kiszabadításán fáradoznak.

Mivel a cápák helyzete egyre kétségbeejtőbbé válik, a Sea Shepherd Conservation Society új cápavédelmi kampányt tervezett 2012-re, és Julie Andersen, a „Shark Savers” és a „Shark Angels” alapítója csatlakozott szervezetünkhöz, hogy ellássa a cápák védelméért indított globális kampányuk vezetését. Julie szakértelme és tapasztalata, médiajártassága segíteni fog megértetni az emberekkel világszerte, hogy a környezet és a gazdaság védelme érdekében egyaránt élő cápákra van szükségünk.

A Sea Shepherd felajánlja segítségét minden országnak, a nemzeti és a nemzetközi törvények betartatására: véget vetni az orvhalászatnak, felügyelni a tengeri védelmi területeket, támogatást nyújtani csúcstechnológiát alkalmazó védelmi-rendszer kialakításában, a helybéliek gyakorlati felkészítése és a szükséges erőforrások biztosítása a küzdelemhez. A Sea Shepherd nagy hangsúlyt fog fektetni a közvélemény formálására, hogy az emberek világszerte minél többet megtudjanak bolygónk egyik leginkább megvetett állatáról.

A kampány első szakasza a Csendes-óceán déli részén fog zajlani, ahova a csapat júniusban indul.

„Rendelkezünk a cápák védelméhez szükséges törvényekkel. Most segítséget kell nyújtanunk forrásainkkal és szakértelmünkkel, hogy betartassuk azokat. A Galápagos-szigeteket modellként alkalmazva oda fogunk utazni, világszerte – ahol szükség van ránk, végrehajtatni a törvényeket, stratégiákat fejleszteni, képezni a helyieket, hogy megvédhessék cápáikat.” – mondta Julie Andersen a nemzetközi cápavédelmi kampányunk igazgatója.