A kanadai fókavadászat ellentmondásai

Shannon Mann önkéntes kommentárja

Grönlandi fókakölyök a Természetben

A kanadai fókavadászat évek óta hatalmas vitákat kiváltó téma a környezetvédő és állatjóléti csoportok körében.

A vita központjában az a tény áll, hogy a grönlandi fókakölyköket halálra verik – ráadásul sokukat még élve megnyúzzák – a prémjükért. Mindenkit, aki ezt emberséges vadászatnak találja, arra kényszerítenék, hogy saját szemével nézze végig ezt a mészárlást!

2008-ban, a Farley Mowat fedélzetén, mi – Sea Shepherd önkéntesek – megtettük. Heteken keresztül követtük a fókavadászhajókat és videofelvételeket készítettünk a fókakölykök mészárlásáról. Nem megyek bele a véres részletekbe, de a felvételek szörnyű kegyetlenségről tanúskodnak. El lehet képzelni, hogy mi történik, amikor kamera nincs a közelükben.

Miután a kampányunk során összegyűjtött bizonyítékokat az Európai Parlament megvizsgálta, arra a következtetésre jutott, hogy a mészárlás embertelen és könyörtelen, ezért betiltotta a kereskedelmi fókamészárlásból származó fókatermékek importját.

Grönlandi fókakölykök tetemei a mészárlás után

Túl a vadászat embertelenségén, a fókavadászat a kanadai adófizető állampolgárok adóinak eltékozlása. Néhány évvel ezelőtt egy cikk jelent meg a fókavadászat közgazdaságtanáról a The National Post-ban, az egyik vezető kanadai lapban. A kanadaiak (függetlenül attól, hogy támogatják vagy ellenzik azt) adóikból hatalmas összeggel támogatják a fókamészárlást. Miután az európai piacról kitiltották, a fókaprém ára drasztikusan esett, ami azt jelentette, hogy a kanadai adófizetők pénzéből még többet kellett a fókavadászat támogatására fordítani.

Nemrég a Halászati Minisztérium honlapjára látogattam, ahol megdöbbentően félrevezető információkat találtam a témáról:

A fókák értékes természeti erőforrások, és a fókaaratás elsődleges gazdasági ága számos kanadai közösségnek, pl. Quebecben és az északi területeken.”

Mi azonban tudjuk, hogy ez az állítás nem igaz, és mivel a fókák nem növények, őket nem lehet „learatni” sem!

„A kanadai kormány (GOC) rendszeresen elvégzett, szigorú tudományos kutatások alapján összeállított szabályozást adott ki az emberséges aratás alkalmazására.”

Érdekes kijelentés, annak tudatában, hogy az Európai Parlament embertelennek és könyörtelennek ítélte, és betiltotta a fókaprém importját. A világ számos pontjáról érkeztek független biológusok és állatorvosok, akik miután szemtanúi voltak a mészárlásnak, hasonló következtetésre jutottak.

„A fókaaratás szigorú szabályozás szerint, felügyelet alatt zajlik.”

Tapasztalataink alapján kijelenthetjük, hogy ez az állítás egyszerűen nevetséges.

„Akik úgy hiszik, hogy szemtanúi voltak a Marine Mammal Regulations (tengeri emlősök szabályozása) megsértésének, juttassák el a bizonyítékokat a kanadai halászati minisztériumhoz.”

Természetesen, azt nem lehet megtenni, mert jelenleg törvényellenes – speciális engedély nélkül – a vadászat közelébe jutni és szemtanúvá válni.

De sok szerencsét kívánunk annak, aki mégis meg akarná próbálni; majd a fókamészárlást engedélyező hivatal közli, hogy pontosan hova és mikor kell menni.

Ez egy haldokló iparág, ami egy szégyenletes árnyékot vet a kanadaiak többségére. Fogjunk össze a fókákért, és állítsuk meg ezt az értelmetlen mészárlást és az adófizető állampolgárok adóinak további eltékozlását! A petíció itt érhető el.