Heri Joensen: Vikingek vitája a „Grind”-ről

Paul Watson Kapitány kommentárja

Paul Watson Kapitány

Szeretném megköszönni Heri Joensen heavy metál zenésznek, hogy volt bátorsága részt venni velem, az Animal Planet május 4-i vitaműsorában a gömbölyűfejű delfinek feröeri mészárlásáról. Az ártatlan gömbölyűfejű delfinek brutális tömegmészárlása olyan ellenszenves az emberek többsége számára a világon, hogy egyetlen feröeri politikus, tudós, de még csak bálnavadász sem jelentkezett önként, hogy nyilvánosan védjék és indokolják meg viselkedésüket. Hogyan védené meg bárki a védhetetlent? Lehetetlenség, amivel ők is tisztában voltak, ezért nem vállalták. Mindazonáltal egyetlen férfi állt ki a feröeriekért. Heri Joensen a Tyr heavy metál zenekar tagja, mely az északi mitológiát egyedülálló módon ötvözi a heavy metál hangzással. Az együttest néhány kritikusuk fasisztának, sőt nácinak kiálltja ki, de én nem fedeztem fel semmilyen bizonyítékot hasonló gyűlöletkeltő magatartásra.

A Tyr zenekar az északi nacionalizmust képviseli, keresztényellenes és erőszakos szövegeik hajlanak arra, hogy a szélsőséges gondolatok hirdetői legyenek, a vitában részt venni ezzel együtt is kemény volt Heri Joensen számára. Ő a halált és a kegyetlenséget képviselte és védte, mialatt én sokkal könnyebb helyzetben voltam, az élet és az együttérzés képviseletében. Ő legalább megpróbálta, ami jóval több, mint amit bármely feröeri politikus elmondhatna magáról. A szerepe amiatt is különösen nehéz volt, mert neki azt az álláspontot kellett képviselnie, hogy a delfingyilkolás emberséges, még akkor is, amikor a videofelvételek világosan bemutatták, hogy a gömbölyűfejű delfinek könyörtelen tömegmészárlása nagyon messze van az emberségestől. Heri Joensen helyzete olyasmi volt, mintha valaki egy hóvihar közepén állva azt bizonygatná, hogy a hó nem fehér, hanem zöld színű. Heri azt állította, hogy arrafelé annyira sok gömbölyűfejű delfin van és ráadásul a gyilkolás azonnal végbemegy, így tehát nincs különbség a delfinmészárlás és az európai vagy amerikai vágóhidak között. Dicsekedett, hogy a tényekkel és az igazsággal megsemmisít engem, de a Thor-ból ismert, lenyűgöző kalapács, Mjölnir helyett, Heri csak szánalmas kis légbuborékokkal ütögette érveim pajzsát. Egyetlen bizonyítékkal sem volt képes alátámasztani véleményét, amit ő tényként próbált prezentálni. A Nemzetközi Bálnavadászati Tanács (IWC), az International Union for the Conservation of Nature (IUCN) és számos halászati ügynökség adataira hivatkozva állította, 800.000 gömbölyűfejű delfin él az Atlanti-óceán északi területén. Azonban az IWC nem szabályozza a „kistestű cetek” mészárlását, az IUCN pedig a gömbölyűfejű delfinek állományát „ismeretlen adat”-ként tartják nyilván, ami mellett sokkal óvatosabban kellene feltételezgetni.

Gömbölyűfejű delfinek, lemészárolva, kibelezve

A felvételen az agonizáló delfinek körül álló emberek láttán Heri érvelése az emberséges gyilkolás mellett az volt, hogy a férfi késsel a kezében éppen azt magyarázza, hogyan öli meg a delfineket másodpercek alatt. A magyarázatot a felvételen nem kíséri vizuális bizonyíték, a férfi nem mutatja be delfinen, csak magyarázza, hogyan szokta tenni. Mivel Heri egy feröeri heavy metál együttes tagja, felkértek bennünket, hogy hagyjuk figyelmen kívül a valódi tényeket és fogadjuk el az általa, mint zenész által közölt szavakat tényként, hogy a gyilkolás „fenntartható” és „emberséges”. Heri mellett szól, hogy ő soha nem gyilkolt bálnát. Ő egyszerűen csak védi a gyilkosokat, de ő maga nem gyilkos. Ez számára relatíve könnyebbé teszi, hogy megvédjen valamit, amiért ő személy szerint nem vétkes, mert így pszichológiailag nem nehezedik rá a bizonyítás terhe. Ez ahhoz hasonló szituáció, mint a dicsekvő katonák, akik a háborúk harcterei helyett az íróasztal mögött ülnek úgy, hogy soha nem kellett megölniük senkit, míg a harcoló katonák soha nem hencegnek gyilkolással. Heri úgy érzi, hazafias kötelessége megvédeni a grindet, csak mert az egy feröeri tradíció, de én nem érzem és soha nem éreztem szükségét vagy vágyát annak, hogy megvédjem a kanadai fókavadászatot, csak mert néhány kanadai évszázadokon keresztül gyilkolta a fókákat.



A Kanadában, kanadaiak által elkövetett fókakölykök mészárlása ugyanolyan könyörtelenül brutális, mint a gömbölyűfejű delfinek feröeri irgalmatlan mészárlása. Tény, hogy a kanadaiak többsége ellene van. A feröeriek többsége még támogathatja a cetek tömegmészárlását, de már ők is elkezdték megkérdőjelezni és ellenezni azt. Ezek már az elégedetlenség magjai, melyeket nekünk táplálni kell, Heri elismerte a vitában, hogy egyes delfineket embertelen módon gyilkolnak meg. Elismerte, hogy a delfinek mészárlása nem szükségszerű, hiszen az Európában forgalmazott élelmiszerek a Feröer-szigeteken is elérhetőek mindenki számára. Azt is elismerte, hogy a cetek testében felhalmozódott mérgező nehézfémek komoly gondot okoznak. Azt gondolom, Heri őszinte volt a hitét és véleményét illetően, de az sem igazolja őt. Előfordulhat, hogy az emberek az én hitemet és véleményemet sem érzik hitelesnek. Ezért jöttünk ide a Feröer-szigetekre, minden idők leghatásosabb fegyverével, a kamerával.

Gömbölyűfejű delfintestek - lemészárolva, feldarabolva, feröeri gyerekekkel

Stratégiánk nem az volt, hogy odamegyünk és fizikailag megállítjuk egyetlen kampánnyal a mészárlást. Ismerjük annak a módszernek a nehézségeit, de ezzel együtt, amíg a Sea Shepherd legénysége a térségben tartózkodott, egyetlen delfint sem mészároltak le. Elsődleges stratégiánk volt, hogy ráirányítsuk a világ figyelmét ezeknek a gyönyörű és intelligens, érző teremtményeknek a tömegmészárlására. Elértük. A felvételeket, a vitát és a konfliktust világszerte milliókhoz eljuttattuk. Olyan milliók szívében is szítottuk a tiltakozás tüzét, akik korábban még a Feröer-szigetek létezéséről sem tudtak, de most a vér, a fájdalom és a tömegmészárlás könyörtelen orgiája örökre beleégett a memóriájukba. Heri állandóan ugyanazt a dolgot ismételte újra és újra, hogy a gömbölyűfejű delfinek gyilkolása és a vágóhidakon zajló marha-, csirke- és sertésvágás között nincs különbség.

Természetesen vannak különbségek, de miért lenne ez releváns, ha a vitapartner egy olyan szervezet, amelyik a vegetáriánus és a vegán életformát képviseli. A Sea Shepherd Conservation Society különösen ellenzi a dán állattenyésztőgyárakat, ahol homoki angolnából (az észak atlanti alkák elsődleges tápláléka) készült táppal etetik a csirkéket. A Sea Shepherd megértené Heri törődését a vágóhidakkal kapcsolatban, ha őt ténylegesen érdekelné, de velünk ellentétben, Heri vásárol csirke-, marha- és sertéshúst a szupermarketekben. Heri állítja, hogy a gömbölyűfejű delfinek mészárlása legális és technikailag ez valós kijelentés. A Sea Shepherd álláspontja mindazonáltal, hogy Dánia, mint az Európai Unió egyik tagja, nem nyújthatna hatalmas támogatást a feröerieknek, amennyiben a feröeriek nem vetik magukat alá az európai uniós szabályozásoknak, ami szerint a cetek mészárlása törvénytelen. A feröerieket arra kell kényszeríteni, hogy válasszanak a támogatásaik és a szupermarketjeikben elérhető élelmiszerek vagy a barbár mészárlásuk között!



Végezetül Heri a Sea Shepherdet a dohányiparhoz hasonlította, a magyarázat mellőzött bármilyen releváns gondolatmenetet, hiszen a Sea Shepherd az élet védelméért küzd, míg Heri a szenvedést és a halált támogatja. Heri kitartóan szajkózta, hogy amit én teszek, azt csak a pénzért teszem, de képtelen volt bármivel alátámasztani állítását, mert én az adományokat nem saját célra használom. Bevételem az írásokból, előadásokból és a filmekből származik, csakúgy, mint ahogy ő a zenéjéből él. Adományokat gyűjtünk, amelyekre szükségünk van, de elszámolásunk tisztán mutatja, hogy az a pénzt pontosan olyan dolgok megállítására fordítjuk, amiket Heri véd. Heri elismerte, hogy nem végzett előzetes kutatást, mikor megírta rólam a Rainbow Warrior című számot. Képtelen volt felismerni, hogy a Rainbow Warrior egy Greenpeace hajó, és nekem nincs kapcsolatom a Greenpeace-szel. Az ő azon leírása rólam, hogy betondzsungelből származom, valótlan, mert én a keleti part egy halászfalujában nőttem fel, és a sziget, ahol jelenleg élek, kisebb, mint ahol ő él. Taktikája az volt, hogy engem egy opportunista városlakóként ábrázol, aki idegen a természetes világtól, ahol a mészárlás természetes. Ez normális lehet az ő világában, de nem az enyémben! Az egész életem a könyörtelenség, az élővilág megsemmisítői elleni küzdelemre fordítottam, felléptem a kenyai Tsavo East Park elefánt-orvvadászai ellen, védtem a farkasokat a Yukon fennsíkon (USA), fókákat a jégtáblákon, bálnákat a Déli-óceánon. Tény, hogy több időt töltöttem a természetben, távoli zord és elszigetelt helyeken, mint Heri eddig, vagy a jövőben bármikor képes lenne arra. Könnyű a szószékről misét pontifikálni, mint rocksztárként a konfliktusról, viharokról, harcokról és csatákról énekelni; míg mások a csaták viharában konfrontálódnak a könyörtelen ellenséggel az óceánon.

Heri hangszerek, díszletek és a rajongók világában él. Ez azért más világ, mint a viharok és a fizikai konfrontációk a veszélyes ellenséggel az óceánokon. Röviden, mi a Sea Shepherd hajóinak legénysége vagyunk az igazi vikingek, míg a Heri féle a színpadi. És itt van még valami, amit Heri nem tud rólam, hogy a nagyapám Otto Larsen dán származású volt, és hogy az apám családja Britanniából és Normandiából származik, ez szintén az én viking örökségem, egy nagyon fontos különbséggel – nekem nem kell meggyilkolni intelligens, gyönyörű, szoros családi kötelékben élő érzékeny teremtményeket, hogy ünnepeljem és bizonyítsam örökségemet. Bárki meg tud ölni egy cetet vagy egy fókakölyköt, ha úgy dönt, hogy nemes és gyengéd helyett könyörtelenné válik, ha úgy dönt, hogy megtagadja az empátiát és az együttérzést, a kegyetlenség és a halál kedvéért. A modern vikingeknek a természet és az élet bajnokainak kellene lenniük, nem pedig irgalmatlan rombolóknak. Vér, halál, rombolás oly ódivatú viking módszer, mint a nemi erőszak, a fosztogatás, rabszolgaság és az emberáldozatok, mind egykori tradícionális értékek a viking közösségekben az elmúlt századokban. Mindezek ellenére, Heri Joensennek legalább volt bátorsága kiállni és megvédeni hitét, és nem tudom okolni érte, különösen mikor a feröeri bálnavadászokból és a politikusokból hiányzott az erkölcsi tartás, hogy megtegyék magukért. Ha ez a legtöbb, amit a feröeriek felvonultathatnak a mészárlás mellett, akkor ők világosan elvesztették erkölcsi alapjukat. Ez nem a tradícióról és értékről, vagy kultúráról és örökségről szól. Ez egyszerűen könyörtelen, irgalmatlan, tisztességtelen, obszcén és halálos orgia, komplett tiszteletlenség a természettel és az élettel szemben.

A grindnek meg kell halnia, hogy a cetek élhessenek! Ennyire egyszerű!