A kiadatási eljárás folytatódik, de Paul Watson Kapitányt óvadék ellenében szabadlábra helyezik

Frankfurtban a német legfelsőbb bíróság jóváhagyta a legfőbb ügyész által benyújtott kérvényt a Paul Watson Kapitány elleni, Costa Rica-i kiadatási eljárás megkezdéséről. Ugyanakkor Paul Watson Kapitányt 2012. május 21-én óvadék ellenében szabadlábra helyezik arra az időre, amíg a Costa Rica-i hatóságok bemutatják a vádemelésüket alátámasztó bizonyítékaikat.

A Sea Shepherd jogász-teamje szerint ez egy szokatlan, de bíztató lépés a legfelsőbb bíróság részéről, melyhez a Paul Watson Kapitány kiszabadításáért indított, nemzetközi összefogás is jelentős mértékben hozzájárult.

Egy sajtóközleményben, amit pénteken a hivatali munkaidő végén adtak ki: A Paul Watson Kapitány kiadatásáról szóló kérdésben nem a legfelsőbb bíróság, hanem az igazságügyi minisztérium fog dönteni. A legfelsőbb bíróság is kijelenti, hogy a német igazságügyi minisztérium bármikor beavatkozhat a jogi procedúrába és megakadályozhatja a kiadatást.

A nemzetközi kampány, mely Paul Watson Kapitányt a politikailag motivált, Costa Rica-i kiadatástól akarja megmenteni, hatásosnak bizonyult. Amennyiben a kiadatás megtörténne, Paul Watson Kapitány nem számíthatna tisztességes perre, és ráadásul ha börtönbe kerülne, közel sem biztos, hogy esélye lenne túlélni a bírósági tárgyalásig, ugyanis Costa Ricában a tajvani cápauszony-maffia már halálosan megfenyegette őt.

Először a legfőbb ügyész közölte a legfelsőbb bírósággal, hogy az igazságügyi minisztériumnak és a külügyminisztériumnak megvan a hatalma ahhoz, hogy a kiadatási parancs teljesítését megtagadja. Most a legfelsőbb bíróság szintén az igazságügyi minisztériumnak adja át a döntés jogát.

A Sea Shepherd arra kéri támogatóinkat Németországban és világszerte, hogy folytassák az igazságügyi miniszter, Sabine Leutheusser-Schnarrenberger és a külügyminiszter Dr. Guido Westerwelle tájékoztatását aggodalmukról a politikailag motivált kiadatási parancs miatt, mely egyet jelent Paul Watson Kapitány halálos ítéletével!

Az elérhetőségek az alábbi linkben találhatók:

http://www.seashepherd.org/news-and-media/2012/05/17/german-prosecutors-late-motion-gives-german-ministers-more-time-to-free-captain-paul-watson-1378

A Sea Shepherd 2012. május 23-ra nemzetközi demonstrációt hirdet, mely egybeesik Costa Rica miniszterelnökének, Laura Chinchilla Miranda hivatalos németországi látogatásával.