A Bob Barker közvetlenül a Nisshin Maru mögött

A Bob Barker a Nisshin Maru nyomában

A Bob Barker a Nisshin Maru nyomában

2013. február 15-én a Sea Shepherd Bob Barker hajója rátalált az illegális japán bálnavadász-flotta úszó mészárszékére, a Nisshin Marura és az azzal együtt haladó Yushin Maru nr. 2-re. A helyszín a Cooperation-tenger, 280 tengeri mérföldre keletre az Ausztrál Antarktiszi Mawson Kutató Állomástól, amely Perthtől 2.425, – illetve Tasmániától 2.606 tengeri mérföldnyi távolságra található.

A holland regisztrációjú és holland tulajdonú, ausztrál irányítású Bob Barker 10.00 órakor került olyan közelségbe a radaron megfigyelt járműhöz, hogy kétséget kizáróan, vizuálisan be tudta azonosítani a Nisshin Marut. Ekkor a Nisshin Maru a Prydz-öbölben, az Ingrid Christensen partszakasz fölött, a Déli-óceáni Bálnavédelmi Területen tartózkodott.

A Bob Barker kapitánya, Peter Hammarstedt jelentette, hogy a Yushin Maru nr. 2 veszélyes, keresztül-kasul történő manőverezéssel és – a hajónk propellerének megrongálása céljából vízre bocsátott – kötelekkel próbálta megakadályozni a Bob Barkert a Nisshin Maru követésében.

Peter Hammarstedt Kapitány az alábbi nyilatkozatot adta: „Rátaláltunk a sodródó Nisshin Marura, a kora reggeli órákban. Feltételezzük, szándékukban állt a mellette lévő Yushin Maru nr. 2 által meggyilkolt bálna feldolgozása, de a felkelő Nappal az úszó mészárszék munkásai felfedezték a közelgő Bob Barkert a horizonton, és érkezésünk véget vet a bálnaorvvadászatnak mára és örökre! A legénységem és én is orülünk, mert a Nisshin Maru csörlőinek nem lesz több alkalmuk bálnákat felvontatni a fedélzetre. A legénységünk, az önkénteseink, támogatóink nagyon büszkék lehetnek, amiért szenvedélyük és támogatásuk révén ezek a fenséges teremtmények biztonságban élhetnek! Itt maradunk, szorosan a Nisshin Maru vontatócsúszdája mögött és minden erőfeszítésünkkel azon leszünk, hogy egyetlen bálnát se gyilkolhassanak meg a jelenlétünkben. Őrizzük a Déli-óceáni Bálnavédelmi Terület szentségét!”

A Sea Shepherd Ausztrália igazgatója, Jeff Hansen közölte: „A világ legutolsó, egyetlen bálnatest-feldolgozó-hajója, a leggonoszabb hajó, amelyet valaha építettek, a mai nappal – a Sea Shepherd révén – befejezte gyilkos tevékenységét. Az Ausztrál Szövetségi Birósság által is elítélt, illegális tevékenységet folytató mészárszéknek nincs helye egy deklarált Bálnavédelmi Szentélyben, az Antarktisz Ausztráliához tartozó felségvizein! Beütöttük az utolsó szöget is az illegális japán bálnavadászat koporsójába, melynek nincs helye a XXI. században! Itt az idő a japán bálnaorvvadászoknak, hogy végre felfogják az üzenetet: Hordjátok el magatokat azonnal az ausztrál felségvizekről, és irány haza, a bálnavérrel mocskolt Japánba, vigyétek az illegális, kegyetlen és barbár bálnaorvvadászatotokat magatokkal!”

A Bob Barker követi a Nisshin Marut, a Steve Irwin (nyomában a Yushin Maru nr. 3-al) teljes sebességgel halad feléjük.

A Yushin Maru nr. 1, a legutóbbi jelentések szerint, a Cooperation-tengertől több száz tengeri mérföldre kétségbeesetten várakozik üzemanyag-utánpótlásra.

A Sam Simon továbbra is tereli az illegális japán bálnavadász-flotta üzemanyag-szállító hajóját, a Sun Laurel tankerhajót, kb. 600 tengeri mérföldre a Nisshin Marutól.

Bob Brown, a Zéró Tolerancia Hadművelet kampányvezetője mondta „Senki nem tudja elképzelni, milyen rettenetes szenvedést élnek át ezek a bálnák, miközben a szigonyágyús hajók üldözik őket és robbanófejes szigonylövedékeket lőnek a testükbe. És akkor még nem is beszéltünk arról a kétségbeesett tehetetlenségről, amit a családjuk érez, amint látják szeretteik agonizáló szenvedését! Örömmel tölt el a tudat, hogy a Déli-óceáni Bálnavédelmi Terület a Sea Shepherd révén biztonságot nyújt a bálnáknak. Ez egy jó nap a bálnák és a Sea Shepherd számára egyaránt!”

A Sea Shepherd hajói január 29. óta üldözték a Nisshin Marut. Az azzal megtenni kényszerített távolság 2.550 tengeri mérföld a Ross-tenger közepétől a Cooperation-tengerig.

a hirhedt, úszó mészárszék

a hirhedt, úszó mészárszék

Bob Barker vs. Nsshin Maru

Bob Barker vs. Nsshin Maru

A Yushin Maru nr. 2 veszélyes manőverekkel próbálta eltávolitani a Bob Barkert a Nisshin Maru nyomából

A Yushin Maru nr. 2 veszélyes manőverekkel próbálta eltávolitani a Bob Barkert a Nisshin Maru nyomából