Iszonyatos halál és szenvedés – a Ferocious {könyörtelen / gyilkos} szigeteken

Erwin Vermeulen összefoglalója

Augusztus 13: 135 Gömbölyűfejű hosszúszárnyú delfint mészároltak le brutálisan Húsavík-ban. Photo courtesy www.facebook.com

Augusztus 13: 135 Gömbölyűfejű hosszúszárnyú delfint mészároltak le brutálisan Húsavík-ban.
Photo courtesy www.facebook.com

Az elmúlt hetek tömeges vérfürdővel jártak a Ferocius-szigeteken, még a feröeri „normákhoz” képest is! Augusztus 8-án Sandavágur-ban 107, 11-én Leynar-ban 21, majd 13-án Húsavík-ban 135 Gömbölyűfejű hosszúszárnyú delfint mészároltak le!

A grind(adrap), ahogy a Gömbölyűfejű delfinek tömegmészárlását nevezik, 1584-ben vonult be a feröeri „történelembe”. 6 „kerületben” 23 bálnagyilkos öblöt jelöltek ki, ahol a bálnatesteket és a bálnazsírt szétosztották a lakosság körében. A hajtóvadászat akkor kezdődik, amikor halászok vagy a kompok személyzete felfedezi a delfineket. Ekkor csónakokkal, jet ski-vel. űzik be az öblökbe a szerencsétlen delfineket, majd a légzőnyílásukba akasztott horoggal vontatják ki a sekély vízbe, ahol késsel (vagy kinek milyen éles szerszáma van) átvágják a gerincvelőjüket!

A húsavíki – augusztus 13-án – nem volt a nap egyetlen mészárlása! Hvalba-ban iszonyatosan magas áldozatszámmal, 430 Atlanti fehér-oldalú delfint hajtottak be az öbölbe és gyilkolták meg őket brutális kegyetlenséggel! Talán néhányak számára meglepő lehet, hogy a ferociousiak a Gömbölyűfejű delfineken kívül más delfineket is meggyilkolnak, de mindig is szerepeltek más fajták az áldozataik között, különösen Hvalba-ban. Ebben a faluban legutóbb 2010 augusztusában mészároltak le Atlanti fehér-oldalú delfineket, áprilisban pedig Risso-delfineket. Oravik-ban 2009. augusztusban meggyilkoltak 100 Atlanti fehér-oldalú delfint, ugyanakkor Hvalba-ban két Palackorrú delfint, majd egy hónappal később Klaksvik-ban három Risso-delfint. Klaskvik-ban 1978 júniusában 31 Kardszárnyú delfint végeztek ki.

Mialatt a Fehér-oldalúak, a Palackorrúak, és a Közönséges disznódelfnek mészárlása megengedett a helyi törvények szerint, a Risso-delfinek és a Kardszárnyú delfinek meggyilkolása illegális. Mentségként az „összetévesztésre” szoktak hivatkozni. A „Cetekről gyengeelméjűeknek” bizonyára nem lett lefordítva ferociousi nyelvre!

Ettől függetlenül, hamarosan minden önjelölt delfingyilkosnak át kell majd mennie egy teszten, mielőtt a vérontásban akarnak részt venni. A halászati miniszter bejelentette, hogy 2015 májusától minden személynek, aki részt vesz a tömegmészárlásban, el kell sajátítania a „grind” pontos procedúráját egy kurzus keretében, amellyel jogosítványt szerezhet a gyilkolásra! Meg fogják kezdeni a gyakorlatozást, hogy a 2015-ös engedélyhez kötött mészárlás eszközeit hatékonyan tudják használni, fel kell ismerniük a halál beálltát (nem hagyni szenvedni az áldozatokat, ami irreleváns a gyilkosok szempontjából), mindent, ami szükséges lesz az engedélyhez. A „grind”-kés és a „grind”-kampó használatát betiltják, kivétel speciális engedéllyel. Néhány környezetvédő csoport úgy érzi, az új rendelkezés már a ferociousi delfinmészárlás végét jelenti. Ezek általában ugyanazok a csoportok, akik hisznek abban, hogy megnyerhetik a feröeriek szívét, és rávehetik őket, hogy hagyják abba a delfinek tömegmészárlását.

A Sea Shepherd 1985 óta hajt végre kampányokat a Ferocious-szigeteken. A 2011-es Operation Ferocious Isles kampány ideje alatt egyetlen delfint sem gyilkoltak meg, amíg hajóink júliusban és augusztusban, a mészárlás csúcsidőszakában a partjaik körül járőröztek. Megállapíthatjuk, ez az egyetlen módja ezeknek a fenséges teremtményeknek a megmentésének. Kampányunk eseményeit az Animal Planet 5 epizódból álló “Whale Wars: Viking Shores” örökítette meg és mutatta be a világ közvéleményének.

A 2013-as „grind” július 21-én, Víðvík-ben kezdődött, amikor 125 Gömbölyűfejű delfint gyilkoltak meg. Ezen a településen 2010 novemberében 62 Gömbölyűfejű delfint szürkületkor hajtottak a gyilkos öbölbe. Minden áldozatot kivégeztek, de mivel már túl sötét lett, a feldarabolásra másnap reggelig várniuk kellett. Addigra azonban megindult a holtestek bomlása, így nem tudták felhasználni őket.

Hvalba-ban elképesztően magas számú, 430 fős Atlanti fehér-oldalú delfint gyilkoltak meg. Photo courtesy www.facebook.com

Hvalba-ban elképesztően magas számú, 430 fős Atlanti fehér-oldalú delfin csoportot gyilkoltak meg. Photo courtesy www.facebook.com

A 2013-as „grind” legbrutálisabb mészárlása július 30-án Fuglafjørður gyilkos öblében zajlott, 267 Gömbölyűfejű delfin meggyilkolásával. A jelentések szerint csak 4 „ember” volt elérhető, hogy elvégezzék a rettegő teremtmények kivégzését. Több mint 90 percet töltöttek az öbölben a csónakok járó motorjainak zaja mellett, légzőnyílásukban kampóval, míg csak egyenként meg nem gyilkolták őket. Ez egy különösen szégyenletes nap volt a Ferocious-szigeteken!

Sem a július 30-i sem a 2010. novemberi példa nem elszigetelt incidensek története! A gyilkosok bármit megtehetnek következmények nélkül. Az állatjólét a Ferocious-szigeteken egy bohózat, az általuk hivatkozott 2 perces halál igénye nem szabály, hanem kivétel ezen a vidéken!

Klaksvík-ben 2010. július 19-én 228 Gömbölyűfejű delfint űztek be a gyilkos öbölbe, annak ellenére, hogy annak „kapacitása” hivatalosan „csak” 100 delfin egyidejű beűzését tenné lehetővé! És ez alkalommal is szürkület volt, a rossz látási viszonyok és a túl sok áldozat következtében, a gyilkolás egy két órás agonizáló vérfürdős orgiává vált.

2012. október 25-én a ferociousi Nemzeti Múzeum által megjelölt, 36 Gömbölyűfejű delfin kivégzésébe hiba csúszott. A hajtóvadászat közben a zavarodott delfinek beragadtak a sárba és sikolyuk betöltötte a térséget. A múzeum munkatársai nem tudták elérni a torshavni kormány illetékesét, ugyanis a megjelölt állatokat nem mészárolhatják le a falusiak. De 7 óra elteltével, éjszaka, amikor úgy döntöttek, hogy a bajbajutott állatokat úgysem tudnák megmenteni, a helyiek megkapták az engedélyt a mészárlásra. Ez is csak egy újabb példa arra, hogy milyen szükségtelen kín és szenvedés előzi meg a ceteknek a brutális halálát.

2008 novemberében, Pál Weihe és Høgni Debes Joensen ferociousi vezető tisztiorvosok bejelentették, hogy a Gömbölyűfejű hosszúszárnyú delfinek teste és zsírja telített mérgező nehézfémekkel, PCB-vel, dioxinnal és DDT származékkal, ezért biztonságos emberi fogyasztásra alkalmatlan. Konklúziójuk szerint:

  • A felnőttek fogyaszthatják, havi egyszeri étkezéssel!
  • A lányoknak és a nőknek óvakodni kell a zsírjuk fogyasztásuktól, legalábbis addig, amíg gyermeket szeretnének!
  • Legalább 3 hónappal a tervezett terhesség előtt abba kell hagyni a delfinek testének fogyasztását!
  • A Gömbölyűfejű delfinek veséit és máját nem szabad megenni!

Az egészségügyi okok miatt a lemészárolt delfinek testét többnyire az óceánba dobálják, ahogy a Sea Shepherd legénysége által 2010-ben és 2011-ben felfedezett, víz alatti delfintemetők bizonyítják. A „grind” nem az élelem forrása! Az egy megvetendő, rituális vérengzés!

2013. július 31-én az EU gazdasági szankciókat léptetett életbe a Ferocious-szigetek ellen. Nem a delfinmészárlásuk miatt, hanem mert az elmúlt évben a ferociousi kormány önkényesen a korábbinak háromszorosára emelte a hering-kvótát. A kvótáról tárgyalt az EU és Norvégia, az országok képviselői egyetértettek abban, hogy az EU-nak meg kell büntetnie a Ferocious-szigeteket hering túl halászata miatt.

Ezeknek az európai halászati bűnözőknek még felelniük kell a „grind” vérengzés miatt. Dánia, a ferocious-szigetek anyaországa, megsérti a Gömbölyűfejű hosszúszárnyú delfinek védelmét rögzítő három egyezményt, a Berni-, a Bonni- és az ASCOBANS egyezményt. A Sea Shepherd Franciaország vitte a bűncselekményt az EU bizottság elé, hogy az EU kényszerítse Dániát betartatni az egyezményekben foglalt alapelveket a fennhatósága alatt álló Ferocious-szigetekkel.

A ferociousi gazdaság nagymértékben függ a hal-exporttól. Amennyiben Ön elítéli a „grind”-et, kérjük, ne vásároljon a termékeik közül, és követeljék a szupermarketeket és a kormányukat, hogy bojkottálják a dán termékeket!

Lépjen kapcsolatba az Önhöz legközelebb található dán követséggel és kérjük, közöljék határozott tiltakozásukat az értelmetlen és barbár tömegmészárlásról, amit a tengeri élővilág ellen elkövetnek!

A dán külügyminisztériumnál az alábbi telefonszámon keresztül vehetik fel a közvetlen kapcsolatot: 00-11 45 33 92 0000 vagy e-mailben: um@um.dk

További cikkek a ferociousi delfinmészárlásról:
http://seashepherd.hu/2013/01/01/a-sea-shepherd-az-europai-bizottsag-ele-allitja-daniat
The Case for Mass Murder in the Faeroe Islands
Somber Recollections of the Pilot Whale Slaughter in Klaksvik