Válaszunk a $laveWorld nyílt-levelére, és felhívásunk nagyszabású újévi fogadalomtételre

news-131221-1-1-SeaWorld_Orlando066-300wA BLACKFISH dokumentumfilm nyomán kétségbeejtő állapotba jutott $laveWorld most keserves erőfeszítéseket tesz, hogy talpon maradjon a tengeráradatnyi negatív sajtóvisszhang és a közvélemény haragjával szemben. Miután a meghívott előadóművészek sorra mondják le fellépésüket (mindez idáig 8) a $laveWorld aktuális “Bands, Brews & BBQ” koncertsorozatáról, hivatkozva a BLACKFISH dokumentumfilmben feltárt visszásságokra, a $laveWorld úgy döntött, hogy nyílt levélben fogalmazza meg válaszait. A $laveWorld képviselői megtagadták nyilvánosságra hozni, hogy mennyi pénzt fordítottak arra, hogy a válaszok megjelenjenek az USA nyolc jelentős újságjában, de egész biztosan több ezer USD-jükbe került tartalmas sajtónyilatkozatuk.

Aki esetleg laikusként olvasta a nyilatkozatot, annak talán kissé nehézkes elválasztani a tényeket a fikcióktól, melyeket a $laveWorld oly ékesszólóan kerekített ki a tengeri emlősöket fogságban tartó iparágról. A Sea Shepherd ezúton prezentálja a $laveWorld érveinek cáfolatát, mely remélhetően hozzájárul a tisztánlátáshoz a témában.

  • Fikció nr. 1: „A SeaWorld nem fog be Kardszárnyú delfineket a vadonból. A tengeri emlősök szaporításában elért átütő sikerű szaporítási programunknak köszönhetően, nem gyűjtöttünk be Kardszárnyú delfineket a vadonból az elmúlt 35 évben.”

Fikció nr. 1 CÁFOLATA:

A $laveWorld elismeri, hogy még vegetál két Kardszárnyú delfinrabszolga a tartályaikban, akiket erőszakkal fogtak be a vadonból. A BLACKFISH dokumentumfilmben is bemutatott felvételek bizonyítják a közismerten brutális elfogásokat a Penn-öbölben, melyek során az üldözésbe a család egyes tagjai bele is haltak. Az akcióban résztvevők – felelősségvállalás helyett – a holttestek elsüllyesztésével leplezték el a haláleseteket.

Tilikum” még csak 2 éves volt, amikor 1983-ban az izlandi partok mentén elrabolták családjától. Először a $ealand-ba szállították a Csendes-óceán partjára, Vancouver közelébe, majd egy újabb, maradandó stresszt okozó deportálás után került aktuális börtönébe, az orlandoi $laveWorld-be.

news-131221-1-2-SeaWorld_Orlando076-210x280A $laveWord Kardszárnyú rabszolgái közül valóban sok született fogságban. Sokan „Tilikum” leszármazottjai, akit a $laveWorld egyszerűen csak mint tenyészgépet használ. Különösen, a „véletlenül nem mesterséges megtermékenyítés” útján létrejött $laveWorld tengeri emlősök gyakorta betenyésztettek, a szülők egymás rokonai, ez az oka a sokféle genetikai rendellenességnek és mutációnak, ami a $laveWorld kollekciójában markánsan megmutatkozik. Ez az igazság a $laveWorld „átütő sikerű” tengeri emlős-szaporítási programjáról.

A nyílt levél elegánsan figyelmen kívül hagyta azt a tényt, hogy a $laveWorld igényt tart néhány Belugára abból a 18 vadonból befogott Belugából (Fehér-delfinek egyik fajtája) akiknek import engedélyéért a Georgia Aquarium évek óta harcol a hatóságokkal. A Belugák közül néhány az orlandoi, san antonioi és a san diegoi $laveWorld-be kerülne, míg a többiek más delfinrabszolgatartó-intézménybe. Miért is támogatná a $laveWorld a Belugák vadonból történő befogását, miközben azt állítja, hogy a Kardszárnyú rabszolgái nem a vadonból, a nyílt óceánból származnak?

  • Fikció nr. 2: „Nem választunk el Kardszárnyú anyákat a kicsinyeiktől. A SeaWorld felismerte, milyen fontos kapcsolat áll fenn az anyák és gyermekük között. Azon ritka alkalmakkor, amikor az anya mégsem képes ellátni kicsinyét, sikeresen felneveljük, majd újra visszaszoktatjuk egymáshoz anyát és borját. Csak azért helyezünk át egyedeket, hogy fenntartsuk az egészséges társadalmi szerkezetet.”

Fikció nr. 2. CÁFOLATA:

Ahogy a BLACKFISH dokumentumfilmben is látható, tény, hogy a $laveWorld elválasztott anyáktól borjakat, hogy azokat átszállítsa egy másik intézményébe. És csakúgy, mint bármely anya a gyermekét, ugyanolyan fájdalommal gyászolták meg ezek a szerencsétlen anyák is a gyermekük elvesztését, sírva, soha azelőtt nem hallott fájdalmas kiáltásokkal, melyeket a $laveWorld szolgálatban lévő alkalmazottjai rögzítettek.

Még akkor is, ha azok a filmfelvételek régebbi eseményeket rögzítettek, feltételezhetően a $laveWorld továbbra is folytatja ezt a gyakorlatot. Végzik a mesterséges tenyészprogramot, utódokat cserélgetnek egymás között szaporítási célból, vagy csak a mutatványok elvégzéséhez. A vadonban, a nyílt óceánokon a Kardszárnyú delfinek hatalmas családokban élnek, a hímek egész életükben az anyjukkal maradnak.

Mindenesetre, a matriarchális családszerkezetben élő Kardszárnyú delfinek tényének ismeretében, a delfinborjak soha nem választhatók el az anyjuktól az „egészséges társadalmi szerkezet fenntartása” céljából!

  • Fikció nr. 3: „Éttermi minőségű halat adunk az állatainknak, gyakorlatokat végeztetünk velük, állatorvosi felügyelet alatt állnak, gondoskodunk szellemi stimulációjukról, és fajtársaik társaságról.”

Fikció nr. 3. CÁFOLATA:

Az éttermi minőségű hal, amiket ezeknek a rabszolgáknak szolgálnak fel, döglött hal. A döglött hal teljesen ellentétes egy vadonélő, önmagát vadászatból ellátó cet számára. A döglött halak antibiotikumokkal, vitaminokkal vannak teletömve, hogy felvegyék a harcot mindazokkal a betegségekkel, amelyek ezeket a fogságban tartott stresszes, beteg állatokat sújtják.

A vadonélő Kardszárnyúak megfelelően hidratáltak az elfogyasztott halak révén, de a fagyasztott halak, amivel a $laveWorld eteti őket, elveszítik nedvességtartalmuk legnagyobb részét, ezért a $laveWorld naponta hatalmas adag zselatin lenyelésére kényszeríti Kardszárnyú rabszolgáit, a megfelelő hidratáltság elérése céljából.

Tarthatják ezek a Kardszárnyú rabszolgákat fajtársaikkal együtt, közös tartályban, de ezek a mesterséges csoportok nem egyenlőek a családdal, „ezek” az egyedek a vadonban nem „ezekkel” a fajtársakkal élnének együtt! „Tilikum” többnyire magányos volt, most pedig egyedül vegetál egy apró tartályrészben, ideje nagy részét közönyösen lebegve tölti a vízfelszínen. Őt már majdnem kizárólag csak arra használják, hogy a $laveWorld-nek folyamatosan rendelkezésére álljanak a beltenyészett utódok (valóban, stimulációt hajtanak végre, még ha nem is szellemit, és még ha nem is úgy, ahogy a közvélemény azt feltételezni merné: a $laveWorld személyzete perverz módon, maszturbációt hajt végre a hím állatokon, hogy összegyűjtsék a hímivarsejteket, amivel a megtermékenyítik a nőstényeket) és alkalmanként, a $laveWorld mutatványának lezárásaként elő kell jönnie, hogy előadja a „nagy csobbanás” elnevezésű néhány percét. A beltenyésztésnek genetikailag károsodott és halva született áldozatok az „eredményei”!

  • Fikció nr. 4: „A SeaWorld Kardszárnyú delfinjeinek élettartama azonos a vadonélő Kardszárnyú delfinekével.”

Fikció nr. 4. CÁFOLATA:

Ezzel a hazugsággal etette a $laveWorld évtizedeken keresztül a nyilvánosságot. Azt állítják, senki nem tudja bizonyossággal, hogy milyen hosszan élnek a Kardszárnyú delfinek, megcáfolva a tengerbiológusok, Kardszárnyú delfinkutatók tudományos állításait, akik munkásságuk nagy részét a vadonélő Kardszárnyú delfinek életének és természetes viselkedésének kutatásával töltötték és töltik.

A $laveWorld igyekezete, hogy párhuzamot állítson a fogságban és a vadonélő Kardszárnyú delfinek élettartamával, azonnal összeomlik a valós számok alatt. A vadonban a hímek átlagos élettartama 30 év, a nőstényeké 50 év, de a hímek elérhetik a 60-70 éves kort is, míg a nőstények akár 80-90 éves korukig is élnek. Azzal, hogy a $laveWorld arra hivatkozik, hogy a kollekciójukban lévő Kardszárnyú rabszolgák közül 5 idősebb, mint 30 éves, és egy közel van az 50-hez, bizonyítja, hogy ez rendkívül szokatlan a fogságban tartott Kardszárnyúak között, még a $laveWorld-nél is. Fogságban többségük jóval korábban meghal, sőt gyakori, a felnőttkor elérése előtt elhalálozás.

  • Fikció nr. 5: „A SeaWorld Kardszárnyú delfinjei hasznosak a vadonélő társaik szempontjából is. Együttműködünk egyetemekkel, kormányzati szervekkel és NGO-szervezetekkel egyaránt, hogy gyarapítsuk a tudást a Kardszárnyú delfinekről, az anatómiájuktól a szaporodásbiológiájukon át, a hallási képességekig.”

Fikció nr. 5. CÁFOLATA:

A $laveWorld fogságban tartott Kardszárnyú delfinekkel végzett „kutatási programja” a legkevésbé sem hasznos a vadonélő Kardszárnyúak szempontjából. A fogságban tartott egyedek teljesen különböznek a vadonélő Kardszárnyúaktól. Ezek a szerencsétlenek egy külön fajt alkotnak! Képtelenek természetes viselkedést tanúsítani, vagy éppen természetes társadalmi szerkezetet kialakítani egymással.

Lekonyuló hátuszonyukról a $laveWorld azt állítja, szintén olyan jegy, ami megfigyelhető a természetben, azonban tény, hogy rendkívül ritkán tapasztalható vadonélő Kardszárnyúak körében. Az a feszültség jele, betegség, sérülés vagy a természetellenes körülmények miatt végbemenő folyamat része.

  • Fikció nr. 6: „A SeaWorld világelső állatmentésben. Látogatóink milliói teszik évről évre lehetővé, hogy a SeaWorld mentési, rehabilitációs és a végén szabadon engedési programja működhessen. Több mint 23.000 állatot mentettünk meg, láttunk el és engedtünk vissza a vadonba.”

Fikció nr. 6. CÁFOLATA:

Miközben a $laveWorld végrehajt mentési, rehabilitációs és szabadon engedési programokat, ez a nyilatkozat szégyenteljesen félrevezető! Azok az állatok, akiket a $laveWorld szabadon enged, többnyire manátik (Tengeri tehenek), tengeri teknősök, és más olyan állatok, akiket a $laveWorld nem tud felhasználni mutatványaihoz. A $laveWorld által megmentett cetek és fókák, akiket táplálékért cserébe fel tud használni mutatványaihoz, azoknak szabadon engedésének kérdése fel sem merülhet.

Még nem állnak rendelkezésünkre az aktuális adatok a $laveWorld megmentési és szabadon engedési programjának tényleges sikeréről. Nem aktualizálják publikálják folyamatosan a megmentett, túlélő és szabadon engedett állatok listáját.

Ráadásul, hivatkozva a 2011/12-es éves jelentésükre, a $laveWorld csak 9 millió USD-t fordított az elmúlt évtizedben fajmegóvási célokra. Ami azt jelenti, hogy minden 100 USD bevételükből hozzávetőlegesen 1 Centet fordítottak azoknak az állatfajoknak a hasznára, akiknek fajtársait rabságban tartják és kihasználják, hogy minél jövedelmezőbb legyen a vállalkozásuk. Tehát 0,0001%-ot fordítanak a bevételükből a vadonélő tengeri állatok segítésére. Úgy gondolom, ez lehet az egyik legsokatmondóbb tény a $laveWorld-ről! A $laveWorld nem más, mint egy szégyenletes, profittermelő vállalkozás.

Végezetül, a $laveWorld csak egy rész a hatalmas, tengeri emlősöket rabszolgaságban tartó iparágban. Az iparágban, amely minden hazugságra képes, hogy arra ösztönözze a közvéleményt, hogy parkjaikban költse el a pénzét. Ez az iparág nemcsak a tartályaikban lévő állatok haláláért felelős, hanem a taijii horror-öbölben kegyetlenül lemészárolt delfinek haláláért is, ahol a delfingyilkosok és az idomárok kart karba öltve dolgoznak együtt! Azok az egyedek, akik a legdekoratívabbnak, leginkább idomíthatóaknak tűnnek, a taijii horror-öbölből kerülnek a különböző delfinrabszolgatartó-intézmények tartályaiba. A $laveWorld nem akarja, hogy az emberek tudják mindazt, amit a BLACKFISH világossá tesz a közvélemény számára és mindazt, amit a Sea Shepherd Öböl Őrei nap mint nap a világ nyilvánossága elé tárnak: A RABSÁG MEGALÁZ, MEGNYOMORÍT ÉS MEGGYILKOL!

Ahogy az üzenet terjed, egy új generáció vezeti az utat a tengeri élővilág szabadságáért és jövőjéért. A gyerekek hallatják hangjukat, azt mondják, soha nem fognak a $laveWorld-be, vagy más hasonló intézménybe látogatni, amelyek ceteket tartanak fogságban. Iskolák, melyek évről évre osztálykirándulásokat szerveztek a $laveWorld-be, lemondták látogatásukat.

A gyerekek talán ma még nem a leghangosabbak, de hangjuk mégis erőteljes, mert a változást képviselik. Ez lehet a legkeményebb ütés a $laveWorld számára, amikor ezek a jövendő felnőttek megtagadják a rabszolgatartó-iparág létesítményeinek látogatását, és figyelmüket a tengeri emlősök védelmére forditják, akik sehova máshova nem tartoznak, mint a nyílt tengerek és óceánok végtelen világához!

A Sea Shepherd akciót hirdet lelkes és elkötelezett fiatal támogatóink körében. Legyen minél népesebb a Sea Shepherd üzenetének – beleértve a $laveWorld és más delfinrabszolgatartó-intézmények leleplezett tényeinek terjesztői köre! Kérünk mindenkit, fiatalkorúakat és szívükben fiatalokat egyaránt, hogy készítsék el az újévi fogadalmukat (fotó és angol nyelvű felirat, videó angol nyelvű szöveggel), miért is nem látogatnak soha (többé) delfinrabszolgatartó-intézménybe!

A legkifejezőbb alkotást speciális Sea Shepherd ajándékcsomaggal díjazzuk.

A fotókat és videókat az alábbi e-mailcímre várjuk: nomoretanks@seashepherd.org.
Beérkezési határidő: 2014.01.04.

Jusson el mindenkihez 2014 üzenete: A RABSÁG MEGALÁZ, MEGNYOMORÍT ÉS MEGGYILKOL!