Operation Relentless hírek – 2014. 01. 16.

Bob Barker

Bob Barker

2014. 01. 08-án a Sea Shepherd megerősítette, hogy a japán bálnaorvvadász-flotta bálnatest-feldolgozó hajóját – amelyet a 60°-dik szélességi fok fölé kényszerítettünk, azaz kivezettünk a saját maguk számára önkényesen kijelölt orvvadászati területről – nem látjuk a radarjainkon.

A Sea Shepherd becslései szerint a bűnözőknek legalább 2 napra volt szükségük, hogy visszatérjenek a térségbe és megpróbáljanak bálnákat gyilkolni.

2014. 01. 14-én Greg Hunt ausztrál környezetvédelmi miniszter megerősítette, hogy 2 nappal korábban a japán bálnaorvvadász-flotta több mint 1.000 tengeri mérföldre volt az ausztrál felségvizektől, ez azt jelenti, hogy a bálnaorvvadászok az önkényesen megállapított mészárlási területeik közül a legkeletebben, a Ross-Dependency-n (új-zélandi felségterület a 150° és a 160° hosszúsági fokok között, a 60°-dik szélességi fok alatt) próbálnak zsákmányhoz jutni.

Ezen információt a Sea Shepherd megerősíti, a japán bálnaorvvadászok nem tértek vissza eredetileg tervezett (ausztrál felségterület) vadászterületükre, hanem keletre igyekeznek, és megpróbálják elkerülni az ausztrál kormány megfigyelő repülőgépének hatókörét.

Sam Simon

Sam Simon

A bálnák szerencséjére, a Ross-Dependency térségében alacsony a légnyomás, erős a hullámzás, az ég szürke és felhős, a látótávolság 100 méter alá csökkent és az időjárás alapvetően rossz. Ezen körülmények között nagyon nehéz, szinte lehetetlen újrakezdeni a mészárlást.

Mindezek alapján feltételezhető, hogy a Sea Shepherd flottája 2014. 01. 05-e óta tartósan felfüggesztette a japán bálnaorvvadász-flotta tevékenységét.

A Sea Shepherd hajói továbbra is járőröznek a Déli-óceáni Bálnavédelmi Területen.