A Sea Shepherd hajói őrségbe rendeződtek a Nisshin Maru mindkét oldalánál: bálnagyilkolás leállitva

Alistair Allan - Steve Irwin legénységi tag, felhúzza az Operation Relentess zászlót, előtérben a Nisshin Maru

Alistair Allan – Steve Irwin legénységi tag, felhúzza az Operation Relentess zászlót, előtérben a Nisshin Maru

A Steve Irwin és a Bob Barker a Nisshin Maru mindkét oldalánál felvették az őrségi pozíciót január 30-án, 17.00 órakor (AEDT – Melbourne, Ausztrália). Ez már folyamatosan a hetedik mészárlásmentes nap. A Sea Shepherd hajók a Nisshin Maru bálnatest-felcsörlőző állomását őrzik, akadályozva a lebegő mészárszék és a szigonyágyús hajók közötti fizikai kapcsolatot.

Peter Hammarstedt Kapitány – Bob Barker: „Az elsődleges stratégiánk, hogy biztosítsuk a Nisshin Maru bálnatest-felcsörlőző állomását, azaz ne engedjük, hogy egyetlen halott bálnát is átadjanak ennek a lebegő mészárszéknek! Ezt fogjuk folytatni, könyörtelenül és tántoríthatatlanul! Missziónk megvédeni a bálnákat és biztosítani a Déli-óceáni Bálnavédelmi Terület szentségét.”

Január folyamán a Sea Shepherd flottája összesen 9 napon keresztül ellenőrizte a Nishsin Maru-t, és további két napon keresztül az orvvadászatot felügyelte a Steve Irwin helikoptere. Ha ehhez hozzászámoljuk azt a 3 napos utazást, ami alatt visszatértek a saját maguk számára önkényesen meghatározott bálnamészárlási területre, miután a Sea Shepherd kihajszolta onnan azokat, akkor konkrétan kijelenthetjük, hogy a japán bálnaorvvadász-flotta januárban legalább 14 napon keresztül a Sea Shepherd beavatkozása és jelenléte miatt nem volt képes gyilkolni bálnákat.

Az ausztrál kormány monitoring programja és a rossz időjárási viszonyok rendkívül megnehezítették szinte megbénították a bálnaorvvadászatot. A japán bálnaorvvadász-flottának katasztrofális hónapja volt, pedig máskor a január szokott a legjövedelmezőbb lenni.

Ellentétben a japán bálnaorvvadász-flottával, a Sea Shepherd a 2014. évi januárt a szervezet legsikeresebb januárjának könyvelheti el a tíz Antarktiszi Bálnavédelmi missziója során, amivel az 1986-os kereskedelmi bálnamészárlásra vonatkozó nemzetközi moratóriumot tartatja be.

Nagyon korán rátaláltunk a flottára és kitartó üldözéssel a Sea Shepherd flottája hatékonyan függesztette fel a bálnamészárlást, most pedig már felvettük a biztonsági poziciót a Nisshin Maru mindkét oldalán.

Tekintettel arra, hogy a bálnavadászoknak átlagosan napi 25 bálna meggyilkolása van előirányozva, januárban a Sea Shepherd beavatkozása kb. 350 bálna életét mentette meg {más napokon pedig a mostoha időjárás sietett a bálnák segítségére}.

Adam Meyerson Kapitány – Sam Simon: “2014 nagyon jó évnek ígérkezik a bálnák számára. Most, hogy a Sea Shepherd rendelkezik egy kis hadi flottával, rugalmasan tudjuk használni hajóinkat, hogy folyamatosan, a szezon teljes ideje alatt rohanásban tartsuk a bálnaorvvadász-flottát, nem hagyva időt a bálnák meggyilkolására. Addig nem nyugszunk, amíg véglegesen ki nem kényszerítjük ezt az illegális bálnavadász-flottát a Bálnavédelmi Területről.”