Operation Relentless – 2014. 02. 07. – A japán bálnaorvvadász-flotta hajói közelitenek ausztrál és új-zélandi vizekhez

news-140202-1-Yushin-Takes-Bob-Away-From-Nisshin-0139969140202-EM-Yushin-Takes-Bob-Away-From-Nisshin-0139969-270w

2014. 02. 02. A szigonyágyús hajók veszélyes manőverekkel teszik szabaddá a Nisshn Maru-t a Sea Shepherd hajóitól

A Yushin Maru nr. 3, amely vasárnap a japán bálnaorvvadász-flotta három szigonyágyús hajójának 9 órás támadása során, veszélyes manőverezés közben nekihajtott a Bob Barkernek, jelenleg éppen az Ausztrál Bálnavédelmi Terület felé tart. Ez már a második alkalom ebben az évben, hogy a Yushin Maru nr. 3 a Sea Shepherd Bob Barker bálnavédő hajójának nyomában, megközeliti az ausztrál felségvizeket.

Ugyanakkor a japán kormány biztonsági hajója, a Shonan Maru nr. 2, amely 2010 januárjában keresztülhajtott az új-zélandi regisztráltságú Ady Gil-en, jelenleg az új-zélandi vizek felé tart, a Steve Irwin nyomában.

A jelenlegi irányt és sebességet tartva, a Yushin Maru nr. 3 február 8-án 20.00 órakor (AEDT – Melbourne, Ausztrália) lépi át az Ausztrál Bálnavédelmi Terület 200 tengeri mérföldes határát / Macquarie-sziget. A Shonan Maru nr. 2 február 8-án, 02.00 órakor (NZDT – Új-Zéland) érkezik az új-zélandi vizekre.

Január 10-én, a Yushin Maru nr. 3 az ausztrál környezetvédelmi miniszter úr, Greg Hunt hivatalos, diplomáciai fellépésének hatására torpant meg. Amennyiben a japán bálnaorvvadászatban részt vevő hajó (szigonyágyús, bálnatest-feldolgozó, felkutató, biztonsági) belép az ausztrál kizárólagos gazdasági övezet területére, azzal megsérti az Ausztrál Szövetségi Biróság 2008-ban hozott törvényét, amely kimondja, hogy a japán bálnavadász-flotta tevékenysége illegális, és sérti az ausztrál szövetségi törvényeket.

Peter Hammarstedt Kapitány – Bob Barker: „A vasárnapi támadásban – amikor a Yushin Maru nr. 3 teljes erővel becsapódott a hajóm oldalába, láttam a vakmerő kétségbesést, ahogy ez a brutális ipar küzd a túlélésért. A japán bálnaorvvadász-flotta szégyenletes tevékenységének nincs helye a XXI. században és ezeknek a véráztatta szigonyágyúknak nincs helyük az ausztrál vizeken.”

2013. júniusában Új-Zéland csatlakozott Ausztráliához, hogy a Hágai Nemzetközi Biróságon vonja felelősségre az illegális japán bálnavadász-flotta Déli-óceáni Bálnavédelmi Területen folytatott mészárlása miatt Japánt. A birósági döntés meghozatala folyamatban van, a közeljövőben várjuk a kihirdetését.

Január 6-án Murray McCully új-zélandi külügyminiszter úr kiadott egy nyilatkozatot, amely „elitéli az úgynevezett „tudományos” bálnavadászatot a Déli-óceánon, és kijelenti, hogy az új-zélandi kormány ismételten felszólitja Japánt, hogy vessen véget mindennemű bálnamészárlási tevékenységének.”

 

2010. 01. 06. A Shonan Maru nr. 2 szándékosan keresztül hajtott az új-zélandi regisztrációjú Ady Gil trimaránon

2010. 01. 06. A Shonan Maru nr. 2 szándékosan keresztül hajtott az új-zélandi regisztrációjú Ady Gil trimaránon

Az ENSZ tengerekre vonatkozó törvénye (UNCLOS) alapján, a hajóknak, amelyek belépnek egy adott ország felségvizére, „joga van a békés áthaladásra a part menti tengerszakaszokon”. Siddhard Chakravarty Kapitány – Steve Irwin kijelentette „A Shonan Maru nr. 2 minden, csak nem békés és nem ártatlan. Ez a hajó szándékosan ketté szelte az Ady Gil trimaránt – a rajta tartózkodó legénység életét veszélyeztette, és amely az üközés következtében elsüllyedt. A Shonan Maru nr. 2 egyetlen célból csatlakozott a japán bálnorvvadász-flottához, hogy biztositsa annak illegális tevékenységét. Nincs különbség köztük és a fegyveres gengszterek között, akik az illegális kábitószer-kereskedelmet biztositják. Ez a hajó semmilyen körülmények között nem léphet be az új-zélandi felségvizekre.”

A Sea Shepherd Ausztrália ismét hivatalosan fordult Hunt miniszter úrhoz, hogy diplomáciai óton akadályozza meg a szigonyágyús hajó belépését az ausztrál vizekre. Továbbá, a Sea Shepherd felvette a kapcsolatot McCully miniszter úrral, kérve, hogy diplomáciai úton érvényesitse Új-Zéland 200 tengeri mérföldes kizárólagos gazdasági zónáljának szuverenitását, és ne engedje, hogy bálnavadászatban érdekelt hajó beléphessen az új-zélandi vizekre.

A japán bálnaorvvadász-flotta a Déli-óceánon folytatja illegális bálnamészárlását, megsértve azzal az 1986-ban nemzetközi törvényre emelt kereskedelmi bálnavadászatra vonatkozó globális moratóriumot. Továbbá meggyalázva az 1994-ben nemzetközileg deklarált Déli-óceáni Bálnavédelmi Terület szentségét.