Operation Relentless – A japán bálnavadász hajók behatolása új-zélandi vizekre: „potenciálisan veszélyezteti a két ország kapcsolatát”

Védett státuszú, Hosszúszárnyú bálna is szerepel a japán bálnaorvvadász-flotta vadászati kvótájában

Védett státuszú, Hosszúszárnyú bálna is szerepel a japán bálnaorvvadász-flotta vadászati kvótájában

A Shonan Maru nr. 2, a japán kormány biztonsági hajója, melynek feladata a japán bálnaorvvadász-flotta védelme, és amely keresztül gázolt az új-zélandi regisztrációjú Ady Gil trimaránon 2010. 01. 06-án, belépett Új-Zéland 200 tengeri mérföldes kizárólagos gazdasági zónájába, február 8-án szombaton a kora reggeli órákban, annak ellenére, hogy az új-zélandi kormány hivatalosan szólitotta fel a japán kormányt, annak megakadályozására.

Murray McCully új-zélandi külügyminiszter úr kijelentette, a japán bálnaorvvadászat „visszataszitó” az új-zélandi állampolgárok számára, és jelezte, a Shonan Maru nr. 2 behatolása az új-zélandi vizekre „veszélyezteti a két ország – Új-Zéland, Japán – kapcsolatát”.

McCully miniszter úr a Radio New Zealand-on elhangzott interjújában hangsúlyozta, „a japán raktárak és üzletek polcaira zsúfolt fagyasztott bálnatest-darabok nem szolgálnak szemmiféle tudományt. A polcok önmagukért beszélnek, illegális kereskedelmi bálnamészárlásról.”

A japán bálnavadászati intézet (Institute for Cetacean Research –ICR) szóvivője, Glenn_Inwood szintén interjút adott a Radio New Zealand számára, közölte, a Shonan Maru nr. 2 a japán kormány teljes jóváhagyásával és támogatásával járt el: „A bálnavadászatban érintett hajók egyike sem tesz semmit, a japán kormány jóváhagyása nélkül”. Ugyanebben az interjúban jelezte, a Shonan Maru nr. 2 fedélzetén, valamint a japán bálnaorvvadász-flotta mindegyikén tartózkodnak a japán parti őrség és a japán rendőrség egységei!

A Shonan Maru nr. 2 jelenlegi tartózkodási helye ismeretlen. Azóta, hogy a Steve Irwin radarján már nem látható, még kb. további 20 órát Új-Zéland kizárólagos gazdasági zónájában töltött (200 tengeri mérföld), mire nemzetközi vizekre ért. Következésképpen megszegte McCully miniszter úr hivatalos és határozott – Új-Zéland szuverenitására vonatkozó – utasitását.

A Steve Irwin elhagyja Dunedin kikötőjét

A Steve Irwin elhagyja Dunedin kikötőjét

Siddharth Chakravarty Kapitány – Steve Irwin: „Ez egy szomorú nyilatkozat, hogy a japán bálnaorvvadász-flotta illegális tevékenységének védelmében, a japán kormány ignorálja az új-zélandi kormány hivatalos felszólitását, és megsérti az egész új-zélandi nemzetet! Japán – az ausztrál kormány felszólitására – visszahúzódott Ausztrália kizárólagos gazdasági övezetéből, de nem volt ilyen udvarias, és nem tette meg ugyanezt a lépést az új-zélandi felszólitásra. Ez a legmagasabb szintű tiszteletlenség, Japán dacol a nemzetközi törvényekkel és a diplomáciai protokollal, ami azt jelenti, hogy azok továbbra is folytatni akarják a bálnák gyilkolását a nemzetközi törvényben deklarált Bálnavédelmi Területen.”

Chakravarty Kapitány megerősitette, a Steve Irwin végre megszabadult követőjétől, a Shonan Maru nr. 2-től és képes visszakapcsolódni a japán bálnaorvvadász-flotta lebegő mészárszéke, a Nisshin Maru után folytatott vadászatba!

A japán bálnaorvvadász-flotta a Déli-óceánon űzi illegális tevékenységét, megsértve a kereskedelmi bálnamészárlásra vonatkozó, 1986-ban hozott nemzetközi moratóriumot, és meggyalázva az 1994-ben nemzetközileg deklarált, Déli-óceáni Bálnavédelmi Terület szentségét.