Operation Relentless – 2014. 02. 20 – Könyörtelennek lenni!

Peter Hammarstedt Kapitány – Bob Barker összefoglalója a Déli-óceáni Bálnavédelmi Területről

Az Operation Relentless kapitányai

Az Operation Relentless kapitányai

Mindhárom Sea Shepherd hajó feltankolva, ellátva élelmiszer-utánpótlással és követőitől mentesen kezdte meg a rendkívül sikeresnek ígérkező „Operation Relentless” bálnavédelmi kampányának második szakaszát.

Összefoglalva az első szakaszt, a bálnaorvvadász-flottára először 2014. 01. 05-én találtunk a Déli-óceáni Bálnavédelmi Területen, a Steve Irwin helikopteréről örökítettük meg négy védett státuszú Csukabálna holttestének feldarabolását a lebegő mészárszék, a Nisshin Maru fedélzetén. A japán bálnaorvvadász-flotta elindulásának ismeretében, néhány napot tölthettek a térségben, mielőtt rájuk találtunk.

A Sea Shepherd flottája 3 nap alatt hajszolta ki a Nisshin Maru-t a saját maguk számára önkényesen meghatározott vadászati területről, a 60° szélességi fok fölé. Sajnos a Sea Shepherd hajóknak ahhoz, hogy a teljes vadászati szezonban be tudjanak avatkozni, tervezetten kell gazdálkodnia az üzemanyaggal, alkalmanként sebességkorlátozással. Három nap után a Nisshin Maru-t elvesztettük szem elől, de legalább két napra volt szükségük, hogy visszatérjenek a térségbe, újra kezdeni a bálnaorvvadászatot, már amennyire az időjárás azt lehetővé tette számukra.

A Nisshin Maru nyomát elvesztettük, de az hátrahagyott 1-1 követőt, a Steve Irwin és a Bob Barker mögé egyaránt, hogy azok folyamatosan jelentsék koordinátáinkat, lehetővé téve a Nisshin Maru-nak az elrejtőzést előlünk. A Bob Barker azonnal a Macquarie-sziget térségébe hajózott, ahova a minket követő Yushin Maru nr. 3 nem merészkedett be, nem kockáztatták a 2008-as ausztrál szövetségi bíróság által hozott törvény megsértéséért járó jogi következményt.

A Bálnavédelmi Terület a törvényben deklarált funkcióját sajnos, csak a törvény betartására kényszerítő Sea Shepherd beavatkozásával tudja ellátni. A Macquarie-sziget 200 tengeri mérföldes, kizárólagos gazdasági zónájának határán a Yushin Maru nr. 3, a Bob Barker-t követő szigonyágyús hajó levált, és a Bob Barker ismét megkezdhette a Nisshin Maru utáni vadászatot. Ez alatt a Steve Irwin és a Sam Simon tartotta rohanásban a bálnaorvvadász-flotta maradékát, és amíg azok menekülnek a Sea Shepherd hajói elől, addig csekély lehetőségük van megállni és bálnákra célozni.

2014. 01. 24-én, a Bob Barker és a Sam Simon egy adott térség pásztázása közben szétkaszabolt bálna-belsőszerveket látott lebegni a víz felszínén, a nyomok egyenesen a lebegő mészárszékhez vezettek. Az azt megelőző héten viharos időjárás, köd, limitált látási viszonyok uralkodtak a térségben, legalábbis megnehezítve – de reményeink szerint lehetetlenné téve – a bálnák mészárlását. Amíg a Sea Shepherd hajók újra átvehették az őrséget a Nisshin Maru nyomában, az időjárás sietett a bálnák segítségére.

A Nisshin Maru második sikeres felkutatása után a Steve Irwin és a Bob Barker 10 napig tudta menekülésben tartani azt. Egyetlen bálnát sem mészároltak le az alatt, amíg a Sea Shepherd hajói a lebegő mészárszék két oldalát őrizte.

2014. 02. 02-án, miután a japán bálnaorvvadász-flotta elvesztegetett a januárból kb. 24 napot a Sea Shepherd és az isteni szél beavatkozása következtében, a három szigonyágyús hajó kétségbeesett lépésként, támadásba lendült a Steve Irwin és a Bob Barker ellen. Veszélyes manővereket hajtottak végre, közvetlen közelről a hajóink előtt, megközelítve azokat akár 3 méteren belülre, a Steve Irwin előtt 45 alkalommal, míg a Bob Barker előtt 41 alkalommal vágtak át, 300 méteres acélkábelt engedve elénk, hogy kárt tegyenek hajóink propellerében. Az egyik ilyen manőver során a Yushin Maru nr. 3 a Bob Barker oldalába hajtott, majdnem leszakítva annak horgonyát. Minden egyes veszélyes manőverrel a Nisshin Maru egy kicsit távolabb tudott kerülni tőlünk. Az akciót úgy időzítették, hogy a 2-3 méteres hullámok közepette a Sea Shepherd Zodiac-csónakjainak ne legyen esélye megakadályozni a támadást.

A Steve Irwin és a Bob Barker a Nisshin Maru mögött

A Steve Irwin és a Bob Barker a Nisshin Maru mögött

A bálnaorvvadász-flotta elvesztése nem a legrosszabb kimenetele volt az eseménynek. A Bob Barker 4 napnyira volt a Macquarie-szigettől, a Steve Irwin 5 napnyira Új-Zélandtól. A Steve Irwin új-zélandi vizekre lépett, a minket követő Shonan Maru nr. 2, a bálnaorvvadász-flotta biztonsági hajója, az új-zélandi kormány hivatalos felszólítása ellenére behatolt az új-zélandi felségvizekre, veszélybe sodorva az új-zélandi – japán diplomáciai kapcsolatot.  

Eközben a Bob Barker-t követő Yushin Maru nr. 3 ismét visszafordult Ausztrália kizárólagos gazdasági övezetének 200 tengeri mérföldes határában. A Sam Simon és a Steve Irwin egyaránt Dunedin-ben tankolt, helyi önkénteseink áldozatos közreműködésének köszönhetően, kevesebb, mint 20 óra után ismét úton volt, vissza az Antarktisz térségébe.

Mindhárom Sea Shepherd hajó a Nisshin Maru után vadászik. Hatalmas terület, amelyet át kell kutatnunk, de meggyőződésem, hogy hamarosan rábukkanunk harmadszor és az már egyben az utolsó alkalom lesz! Közben a hírek arról szólnak, hogy hajók estek a jég fogságába, míg mások zátonyra futottak az Antarktisz térségében. Az időjárás jóval mostohább a szokásosnál is, nehezebbé téve a bálnamészárlást, mint nekünk a bálnaorvvadászok felkutatását.

A Sea Shepherd tizedik Antarktiszi Bálnavédelmi missziójának a neve Operation Relentless – Könyörtelen / hajthatatlan / irgalmatlan.

Mert ez az a kampány, melyet csak kitartással nyerhetünk!
Mert ez nem az a kampány, amely során a bálnaorvvadászok a Sea Shepherd szeme láttára bálnát merhetnének gyilkolni!
Mert ez nem az a kampány, amely során a bálnaorvvadászok a Sea Shepherd mellett megpróbálnának üzemanyagot vételezni!

Mára a bálnaorvvadászok megtanulták, hogy a három Sea Shepherd kapitány pontosan a megfelelő pozícióba fog helyezkedni a hajójával ahhoz, hogy megakadályozza a bűncselekmény elkövetését.

De ez az a kampány, amely során a bálnaorvvadászok minden erőfeszítésükkel megpróbálnak elmenekülni a Sea Shepherd flottája elől, még akkor is, ha kegyetlen és indokolatlan támadásokat kell ahhoz végrehajtaniuk.

Amikor Ogawa kapitányt, a Nisshin Maru kapitányát kérdezték a bíróságon arról, hogy mit gondol, létezik-e bármi, ami meg tudja állítani a Sea Shepherd Antarktiszi Bálnavédelmi kampányait, ő egyszerűen válaszolt: „nem létezik semmi”. Kérték, magyarázza meg álláspontját, röviden azt felelte: „mert ők soha nem hátrálnak meg.” Ez az, amiért 2014. 02. 03. óta nem telt el nap anélkül, hogy Ogawa kapitány a válla fölött hátra ne nézett volna. Tudja, hogy közeledünk, és tudja, bármit tehetnek, mi mindig a nyomában vagyunk.

A Sea Shepherd még soha nem nézett szembe ilyen mérvű agresszióval a bálnaorvvadászok részéről. Kétségbeesett ellenféllel állunk szemben ebben az évben, mert tudják, elvesztették a bálnák háborúját.

A tavalyi bálnavédelmi szezonban megküzdöttünk velük, hogy megakadályozzuk az illegális üzemanyag-vételezésüket a Sun Laurel tankerhajóból.
Ez az az év, amikor megküzdünk velük, hogy blokkolni tudjuk a Nisshin Maru bálnatest-felcsörlőző állomását.

Kétszer rátaláltunk, kétszer nyomukat vesztettük. Meggyőződésem, amint harmadszor is megtaláljuk, rámérjük a végső csapást a japán bálnaorvvadász-flottára, és az Antarktiszi bálnamészárlásuk történelmének legkevesebb zsákmányával lesznek kénytelenek visszatérni Japánba!

A Nisshin Maru bálnatest-felcsörlőző állomásának két oldalán leszünk, mert a Déli-óceánon minden Sea Shepherd hajónak ott a helye! És amint ott vagyunk, emlékeztetni fogjuk a bálnaorvvadászokat, mit is jelent egészen pontosan könyörtelennek & hajthatatlannak & irgalmatlannak lenni!

A három Yushin Maru támadása a Steve Irwin és a Bob Barker ellen

A három Yushin Maru támadása a Steve Irwin és a Bob Barker ellen