A Sea Shepherd válasza a japán bálnavadászati intézet (ICR) 2014/15-ös tervezetére

Peter Hammarsted Kapitány kommentárja

Mindamellett, hogy a Hágai Nemzetközi Bíróság – a 2014. 03. 31-i ítélete alapján – megvonta a japán bálnavadászati intézet (ICR) antarktiszi bálnavadászati engedélyét, az ICR máris beterjesztette a 2014/15-ös ausztrál nyárra vonatkozó tervezetét.

Az ICR tervezete a 2014/15-ös szezonra (angol nyelvű dokumentum)

A tervezetben „nem-halálos” felmérés szerepel, melynek elemei többek között a távolságok becslése, fotó-azonosítás, biopsziás bőr-mintavétel. Érdekes módon, a felsorolt adatgyűjtési eljárások megegyeznek azokkal a „nem-halálos” módszerek némelyikével, melyek révén a Nemzetközi Bálnavadászati bizottság (IWC) tudományos szekciója gyűjti be mindazokat az adatokat, információkat, melyeknek a begyűjtéséhez az ICR robbanófejes szigonyágyúval gyilkolta a védett és veszélyeztetett státuszú bálnákat, az úgynevezett „kutatási” bálnamészárlási expedíciói során.

Peter Hammarstedt Kapitány / Bob Barker

Peter Hammarstedt Kapitány / Bob Barker

Ami világos a előterjesztésből: 4 hírhedt bálnaorvvadász hajót akarnak arra használni – hogy feljegyezzék az észleléseket – melyekből 3 robbanófejes szigonyágyúval van felszerelve: Yushin Maru, Yushin Maru nr. 2, Yushin Maru nr. 3, valamint a japán kormány felfegyverzett biztonsági hajója, a Shonan Maru nr. 2. A tervezet nem tett említést a bálnatestfeldolgozó-hajóról, a Nisshin Maru-ról. A tervezetben az áll, hogy a végső döntést a kutatóhajók számáról az indulás előtt fogják meghozni, figyelembe véve a logisztikai és költségvetési forrásokat.

Annyi mindenesetre bizonyosan kiderül a tervezetből, hogy az expedíció a Déli-óceáni Bálnavédelmi Terület egyik régiójában, az Ausztrál Bálnavédelmi Területen fog tevékenykedni, az Antarktisz ausztrál és francia felségvizein. 2008 óta az ICR az Ausztrál Szövetségi Bíróság vonatkozó törvényét semmibe véve mészárolta ugyanezen ausztrál felségterületen a védett és veszélyeztetett bálnákat.

Miközben az ICR hivatalos nyilatkozata szerint a 2014/15-ös antarktiszi nyáron nem fognak bálnákat gyilkolni; kinyilvánította szándékát arról is, hogy a 2015/16-os szezonban folytatni fogják a bálnamészárlást.

A Sea Shepherd-nek gyanús az ICR valódi célja a 2014/15-ös felmérést illetően, és úgy véli, hogy ennek a bűnbandának szándékában áll megsérteni a Hágai Nemzetközi Bíróság döntését. A felmérés kétségtelenül a későbbi, halálos bálnavadászati expedíciók hatékonyságát segíti elő.

Közönséges barázdás bálna

Közönséges barázdás bálna

Az információgyűjtés, melyet később a bálnák meggyilkolásához használnak fel, éppolyan, mint a bankrablók terepszemléje egy bankban – bankrablás előtt. Törvénytelen, akárcsak az ICR legújabb kísérlete arra, hogy a piackutatásukat „tudományos” kutatásként álcáznák.

A Sea Shepherd Ausztrália készenlétben tartja flottáját, a Déli-óceáni Bálnavédelmi Terület felügyeletére, az ICR úgynevezett „észlelési” felmérésének nyomon követésére.

A Sea Shepherd felkéri az ausztrál kormányt, amely a japán kormányt a Hágai Nemzetközi Bíróság elé állította a japán bálnaorvvadászat miatt, hogy vízi és légi eszközeikkel szintén kísérjék figyelemmel a japán bálnaorvvadász-flotta tevékenységét.

Az ausztrál bűnüldöző szervek távolmaradása esetén, a Sea Shepherd Ausztrália be fog avatkozni a japán bálnaorvvadász-flotta minden gyanús cselekedetére, a vonatkozó ausztrál és a nemzetközi törvények és jogszabályok védelmében.

A 2013/14-es bálnavédelmi szezonban a Sea Shepherd könyörtelen beavatkozásaival közvetlenül megmentette 784 bálna életét. Amennyiben az ICR-nek szándékában áll megsérteni a Hágai Nemzetközi Bíróság 2014. 03. 31-én kelt ítéletét, a Sea Shepherd ismét ki fogja tölteni törvénybetartató vákuumot, mely a bálnavédelemre vonatkozó törvényhozás és a végrehajtás között keletkezett.