92 éves korában elhunyt Farley Mowat, a legfontosabb ember, akit valaha ismertem

Paul Watson Kapitány kommentárja

Farley Mowat

Farley Mowat

A legnagyobb kanadai személyiség és egyben az egyik legközelebbi és legkedvesebb barátom meghalt.

Néhány hete beszéltem vele, és ő – mint mindig – tele volt élettel. A természet iránti mély szenvedéllyel, szókimondóan védelmezte a kanadai nemzeti parkokat és a fókákat a környezetromboló kanadai kormánnyal szemben.

Gyermekként kezdtem olvasni Farley Mowat könyveit, és 3 évtizede váltunk közeli barátokká.

Nem hiszem, hogy valaha ismertem bárkit, akinek elkötelezettsége és szenvedélye erősebb lett volna a természet, az állatok védelméért, mint Farley-nak.

Véleményem szerint, ő volt a legnagyobb és legbátrabb kanadai író az állam teljes történelmében, akinek könyvei oly sok kanadai generációt inspiráltak.
„Never Cry Wolf”, „A Whale for the Killing”, „Sibir”, „People of the Deer”, „Sea of Slaughter” – csak néhány cím megjelent műveiből ,melyeket világszerte több tucat nyelven publikáltak

Megtiszteltetés volt számomra és a Sea Shepherd-nek egyaránt, hogy előszót írt az „Ocean Warrior” könyvemhez, továbbá hogy több mint 2 évtizedig a Sea Shepherd International elnöke volt. Én pedig abban a megtiszteltetésben részesültem, hogy a Farley Mowat Alapítvány testületének tagja lehetek.

Mindig emlékezni fogok azokra az időszakokra, amiket vele és feleségével, Claire-rel tölthettem Ontarioban és Cape Breton Island-on, Nova Scotia-ban.

Közeli barátom és tanácsadóm volt, hihetetlen inspiráció és az egyik legfigyelmesebb, legintelligensebb és legcsodálatosabb ember, akit ismerni valódi kiváltság.

Ott ültem az íróasztalánál, és csodáltam könyveit, melyeket az Underwood írógépével alkotott. Farley-nak még csak e-mail-címe sem volt. Az ő eszköze a toll és az írógép volt, és mindkettőnek abszolúte művésze volt.

A Sea Shepherd hajót nevezett el róla, mellyel a Déli-óceánon védtük a bálnákat a japán bálnaorvvadász-flotta ellen, a Kanada keleti partjainál a fókákat a kanadai fókavadászok ellen.

editorial-140507-1-2-marc-gaedeBár a jövőt sivárnak látta, az emberiséget pedig úgy mint a lejtőn egy fék nélkül elszabadult vonatot – optimista volt, hogy néhány ember mégis képes lesz megvédeni a világot saját magunktól.

II. világháborús veterán volt, aki összegyűjtötte a tárgyi emlékeket és megalapította a Kanadai Hadi Múzeumot. Megkapta az „Order of Canada” kitüntetést, annak ellenére, hogy véleménye szerint egyáltalán nem megtiszteltetés attól a kormánytól, amely ennyire mostohán bánik a természettel, az állatokkal.

Be kell valljam, elvesztése mélységesen lesúlytott. Tanácsadóként mindig erőt adott nekem, átkozottul bátor szókimondósággal állt ki minden ügyért, mely miatt aggódott. Számomra a világ is kisebb lett nélküle.

Az elmúlt 20 évben mindig azt mondta, már az utolsó könyvén dolgozik, aztán amikor azzal elkészült, újra a következő lett az utolsó. Mondtam neki, hogy haláláig fog írni, és így is lett. Soha nem hagyta abba az írást.

Mindig halhatlannak tűnt, és magamat is így képzelem el, dolgozni, amíg csak élek.

Kanada elvesztette a legnagyobb irodalmi kincsét, a világ elveszítette a leginspirálóbb természetvédőt, a Sea Shepherd és én elveszítettünk egy csodálatos barátot.

Kanada egy napon nemzeti parkot fog elnevezni a tiszteletére, melyet ő kiérdemelt, egy igazi kanadai hős – a tehetség, képzelőerő, bátorság és szenvedély birtokában. Kanadának hosszú történelme van abban, hogy először megvetnek, majd jóval halála után szinte szentté avatnak embereket, például Grey Owl, Louis Riel, Dr. Norman Bethune, Tommy Douglas…

Annak ellenére, hogy a konzervatív Harper kormány szemében népszerűtlen volt, Farley mindig élvezte a kanadai állampolgárok szeretetét és tiszteletét, akik soha nem fogják elfelejteni őt.

Farley emléke mindig inspirálni fog bennünket. A Sea Spepherd Conservation Society és én is megtiszteltetésnek érezzük, hogy barátunk és tanácsadónk volt.

Folytatjuk mindazt a harcot, melyet ő legfontosabbnak tartott a természet, a vadvilág, veszélyeztetett fajok és az óceán védelmében.

Egyikünk sem tervezte, hogy visszavonulnánk, utolsó leheletemig folytatom tehát a munkát az óceánjaink, a bolygó és a jövőnk védelmében.

A Sea Shepherd International nevében kijelenthetjük, mindig hiányozni fog, soha nem felejtjük mindazt, amit írt, amit tanított, ahogy erősített bennünket.

Farley Mowat, szeretünk és mindig szeretni fogunk Téged!

Farley Mowat és Paul Watson a Farley Mowat fedélzetén

Farley Mowat és Paul Watson a Farley Mowat fedélzetén