Paul Watson Kapitány levele a japán miniszterelnökhöz

Paul Watson Kapitány

Paul Watson Kapitány

Paul Watson Kapitány, a Sea Shepherd alapítója, személyes levélben fordult Shinzo Abe japán miniszterelnökhöz, aki jelenleg hivatalos ausztráliai látogatását tölti.

Levelében a Sea Shepherd népes nemzetközi önkéntes-táborának nevében kéri, hogy Japán tartsa tiszteletben a Hágai Nemzetközi Bíróság ítéletét, a kereskedelmi bálnamészárlásra hozott nemzetközi moratóriumot és a nemzetközileg deklarált Déli-óceáni Bálnavédelmi Területet.

Paul Watson Kapitány biztosított róla, hogy a Sea Shepherd könyörtelen missziói a bálnák és a Déli-óceáni Bálnavédelmi Terület integritásának védelmében nem fejeződnek be. „Ha a japán bálnavadász-flotta visszatér a Déli-óceáni Bálnavédelmi Területre 2015-ben, a SEa Shepherd hajói és önkéntesei is ott lesznek, hogy beavatkozzanak a japán bálnaorvvadász-flotta illegális tevékenysége ellen.”

Az alábbi levelet személyesen adta át Abe miniszterelnök kezébe, Peter Whish-Wilson az ausztrál Zöldek szenátora, az ausztrál parlament hivatalos vacsoráján, Camberrában. A Sea Shepherd várakozik a miniszterelnök válaszára.

2014. 07. 08.

Kedves Shinzo Abe miniszterelnök úr,

2002 óta már 10 missziót töltött a Sea Shepherd nemzetközi legénysége a Déli-óceáni Bálnavédelmi Területen, hogy beavatkozzon a törvénytelen japán bálnavadászati tevékenység ellen.

Büszke vagyok arra, hogy ez idő alatt képesek voltunk több ezer bálna életet megmenteni, és tettük mindezt anélkül, hogy sérülést okoztunk volna bárkinek a japán bálnaorvvadászok közül. Hiszünk az élet szentségében, szervezetünk fennállása óta soha nem sérült meg és soha nem halt meg egyetlen emberi lény sem a beavatkozásaink során.

A Sea Shepherd önkéntesek azért hajóznak a Déli-óceánra, hogy megvédjék a Déli-óceáni Bálnavédelmi Terület integritását. Most már a Hágai Nemzetközi Bíróság ítélete is kimondja, hogy Japán tevékenysége a Déli-óceánon 1987 óta törvényellenes, azaz illegális. Az ítélet megerősíti az elmúlt évtizedben folytatott beavatkozásainkat az illegális japán bálnaorvvadászat ellen.

Az Ön kormánya eredetileg azt állította, hogy Japán tiszteletben fogja tartani az ítéletet, de most már Japánnak szándékában áll visszatérni a Déli-óceánra 2015-ben, hogy újraindítsa illegális bálnamészárlási tevékenységét, mellyel nyíltan és közvetlenül sérti meg a Hágai Nemzetközi Bíróság ítéletét.

A Sea Shepherd minden önkéntesének nevében, tisztelettel arra szeretném kérni, hogy Japán tartsa be a Hágai Nemzetközi Bíróság ítéletét, a kereskedelmi bálnavadászatra vonatkozó moratóriumot, valamint a Déli-óceáni Bálnavédelmi Terület szentségét.

Ha a japán bálnaorvvadász-flotta visszatér 2015-ben a Déli-óceáni Bálnavédelmi Területre, a Sea Shepherd hajói és legénysége ott lesznek, hogy beavatkozzanak annak illegális bálnamészárlási tevékenysége ellen. Japánnak semmiféle jogalapja nincs meggyilkolni a bálnákat a Déli-óceánon! Japánnak nincs joga célba venni veszélyeztetett státuszú Közönséges barázdás bálnákat és Hosszúszárnyú bálnákat! És Japánnak nincs joga bálnákat gyilkolni Ausztrália Antarktiszi Territóriumán.

A Sea Shepherd nem japán-ellenes. Tény, hogy tiszteljük a japán kultúrát és tradíciókat, továbbá sok japán állampolgár vesz részt kampányainkban.

A Sea Shepherd bálnamészárlás-ellenes, beavatkozik a kereskedelmi bálnamészárlásra vonatkozó moratórium megszegői ellen, és a nemzetközileg deklarált Bálnavédelmi Területen bálnákat gyilkoló orvvadászok ellen.

Egyszerűen nincs szükség arra, hogy ez a konfliktus tovább folytatódjon. Japánnak nem kell meggyilkolnia bálnákat többé. Tény, hogy a bálnamészárlás eddig is csak azért tudott folytatódni, mert a japán kormány nagyvonalúan támogatta azt.

Ha véget vetnek a bálnamészárlásnak, Japán cserébe tiszteletet és csodálatot kap az állat-és környezetvédőktől világszerte.

A bálnák évszázadok óta szenvednek. Itt az idő az emberiségnek véget vetni mindannak a brutalitásnak, amit a bálnák nemzetsége ellen elkövetett. Itt az idő, hogy az emberiség tisztelje és védelmezze óceánjaink sokszínű élővilágát.

Szeretném látni, amint Japán egy nagyszerű tengervédelmi nemzetté válik, és levetkőzi a jelenlegi hírnevét, mint „a nemzet, amely mindent elvesz az óceánokból, de semmit nem ad vissza”.

Miniszterelnök úr, óceánjaink haldoklanak, és ha meghalnak, az az emberiség végét jelenti. Nem tudunk élni ezen a bolygón halott óceánokkal.

Olyan világban szeretnék élni, melyben Japán a megoldásnak a része óceánjaink védelmében, ahelyett, hogy annak legfőbb pusztítója.

És a Hágai Nemzetközi Bíróság ítéletének tiszteletben tartása – a Déli-óceáni Bálnavédelmi Területen folytatott illegális bálnamészárlási tevékenység feladása – egy kiváló kezdés mindehhez.

A bálnákért és óceánjainkért.

Paul Watson Kapitány
a Sea Shepherd Conservation Society alapítója