Operation grindStop 2014 – Pamela Anderson jelenleg a Feröer-szigeteken tartózkodik

A Sea Shepherd sajtókonferenciájára 2014. 08. 01-én 13.00 órakor került sor, a Torshavn-i Hotel Foroyar-ban, melyen a színésznő is részt vett, aki azért érkezett a Dániához tartozó Feröer-szigetekre, hogy népszerűségét a cetek védelmében használja.

Pamela Anderson támogatja a Sea Shepherd Operation grindStop 2014 misszióját

Pamela Anderson támogatja a Sea Shepherd Operation grindStop 2014 misszióját

Az „Operation grindStop 2014” a Sea Shepherd nagyszabású szárazföldi és tengeri kampánya több száz önkéntes részvételével, akik azért érkeztek, hogy megakadályozzák a Gömbölyűfejű hosszúszárnyú valamint más delfinfajok brutális és archaikus meggyilkolását, a „grindadrap”-ot.

Pamela Anderson színésznő, a Baywatch sztárja, aki fiatal kora óta állatjogi aktivista, régóta a Sea Shepherd támogatója, személyes barátja Paul Watson Kapitánynak, sokat segített a Sea Shepherd missziók sikeréért. 2012-ben Németországba utazott, hogy felhívja a világ figyelmét Paul Watson Kapitány politikailag motivált vádakon alapuló letartóztatására.

Csatlakozott a Sea Shepherd felhívásához, mely a grind könyörtelen rituális delfingyilkolás betiltását követeli Dániától.

A sajtókonferencián Lamya Essemlali (Sea Shepherd Franciaország) és Rosie KUnneke (Sea Shepherd Dél-Afrikai Köztársaság) társaságában válaszolt a feltett kérdésekre, provokációkra.

grind

grind

A feröeriek évszázadokon keresztül üldözték a Hosszúszárnyú gömbölyűfejű delfineket és más kistestű ceteket a sekély öblökbe, ahol egész családokat lemészároltak. A feröeriek arra hivatkoznak, hogy a cetholttestek hiányában éheznének. Az, hogy egykor a szigetcsoport lakói éheztek volna-e a delfinek holttestének hiányában, az ma már teljes mértékben irreleváns. De a XXI. században garantáltan senkinek nem kellene éhesnek lennie, pláne nem kellene éheznie a dán fennhatóság alatt álló Feröer-szigeteken, ha nem gyilkolnák meg a ceteket!

Ma a grindadrap (cetgyilkolás) vagy röviden a grind egy barbár és kegyetlen mementója a történelemnek, melynek nincs helye a modern civilizációban. Óceánjaink folyamatos fosztogatása katasztrofális következményekkel járhat. A delfinek holttestének fogyasztása különösen veszélyes. Az Európai Unió nem engedélyez hasonló tevékenységet, de a dán fennhatóság alatt álló Feröer-szigetek kijátssza az EU-törvényeket a vizein folytatott túlhalászattal, és a cetek mészárlásával. A Sea Shepherd a 80-as évek óta folytat missziókat a grind ellen.

A Sea Shepherd multinacionális önkéntesei június óta jelen vannak a szárazföldön és a vízen egyaránt a Feröer-szigetek térségében. Azóta nem hajtottak végre grind-et. A Sea Shepherd itt marad a grind „főszezonjában” egészen október elejéig. Célunk, hogy ennek a kegyetlen cetmészárlásnak örökre véget vessünk. Ebben az évben május 18-án hajtották végre az egyetlen delfinmészárlást, mielőtt még a Sea Shepherd megérkezett volna a szigetcsoportra.

A feszültség egyre fokozódik ezekben a hetekben, és a Sea Shepherd önkéntesi már megtapasztalták a zaklatást, annak ellenére, hogy vannak feröeri lakosok, akik támogatják a Sea Shepherd delfinvédelmi erőfeszítéseit és azt akarják, hogy a delfinmészárlás ne szégyenítse tovább gyönyörű szigeteiket! Nem számít, mivel kell szembe néznünk, a Sea Shepherd önkéntesek készek beavatkozni a delfinek védelméért, a grind ellen.