A Sea Shepherd jelen van Szlovéniában, a Nemzetközi Bálnavadászati Tanács konferenciáján

A SEa Shepherd Olaszország vitorlása / Portoroz / IWC

A SEa Shepherd Olaszország vitorlása / Portoroz / IWC

Ez az első alkalom, hogy a Hágai Nemzetközi Bíróság 2014. 03. 31-i jogerős ítélete óta – mely elítélte a japán kormányt a Déli-óceánon folytatott, úgynevezett „tudományos” célú bálnamészárlása miatt – a Nemzetközi Bálnavadászati Tanács (IWC) ülésezik. Ez a 65. IWC konferencia, ezúttal Portoroz-ban, Szlovéniában.

Mivel a Hágai Nemzetközi Bíróság azonnali hatállyal visszavonatta a jelenlegi japán „tudományos” bálnamészárlás minden engedélyét, a japán delegáció várhatóan új javaslatot fog tenni a kereskedelmi bálnavadászat újraindítására a „tudomány” leple alatt. A Sea Shepherd gyanítja, a veszélyeztetett Hosszúszárnyú és a Közönséges barázdás bálnákat eltávolítják az önhatalmúlag megállapított vadászati kvótájukból, továbbá drasztikusan csökkentik a kvótájukban szereplő Csukabálnák számát is.

A japán kormány már bejelentette, hogy a Déli-óceáni bálnamészárlás újraindítását tervezik a 2015/16-os ausztrál nyár során, a publikus részleteket az IWC ülésén fogják felfedni.

A Sea Shepherd jelen lesz a konferencia teljes időtartama alatt, és egyértelművé teszi, hogy elkötelezett a Déli-óceáni bálnamészárlás felszámolására!

A Sea Shepherd Olaszország vitorláshajója, fedélzetén önkéntesekkel a Grand Hotel Bernardin-nal (a konferenciának helyszínt adó szálloda) szemben, az öbölben cirkál, míg Alex Cornelissen és Peter Hammarstedt Kapitányok a szállodában tartózkodnak, a konferencia többi vendégével együtt. A sajtótájékoztató hétfő reggel lesz.

Alex Cornelissen és Peter Hammarsted Kapitányok a Grand Hotel Bernardin-ban

Alex Cornelissen és Peter Hammarsted Kapitányok a Grand Hotel Bernardin-ban

Az ülésen várhatóan Új-Zéland, az USA és Ausztrália támogatásával indítványozni fogja a Hágai Nemzetközi Bíróság ítéletének figyelembe vételét, mielőtt a japán delegáció előállhatna bármilyen tudományos engedélykéréssel. Ennek az lenne az eredménye, hogy Japán nem térhetne vissza a Déli-óceánra az elkövetkezendő 2 évben bálnákat gyilkolni, csak majd miután következő évi ülésen engedélyeztetésre benyújtaná új „tudományos” kutatási tervezetét.

Bár a Sea Shepherd örömmel fogadja Új-Zéland kísérletét, hogy meghosszabbítja a japán bálnamészárlás felfüggesztését, aggódunk a napirendi pont lehetséges negatív következményei miatt is, azaz hogy a tárgyalás esetleg  hozzájárulhat a „tudományos” célú bálnamészárlást legitimálásához.

A Hágai Nemzetközi Bíróság ítélete sajnos nem akadályozza meg generál mindenféle „tudományos” bálnamészárlás űzését, mindössze a jelenlegi japán „tudományos” bálnamészárlási programra vonatkozóan hozott fellebbezhetetlen ítéletet. Nagy a kockázat, hogy a japán kormány és a japán bálnavadászati intézet (ICR) által támogatott bálnamészárlásnak mindössze egyszerűen átfogalmazzák a kutatási programját, hogy megkerüljék a Hágai Nemzetközi Bíróság ítéletét.

Az Antarktisz térségében folytatott kereskedelmi bálnamészárlást Japán a törvényi kiskapukat kihasználva, a „tudomány” leple alatt folytatta, mióta 1986-ban a nemzetközi közösség moratóriumot hirdetett a kereskedelmi bálnamészárlásra. Minden bizonnyal Új-Zéland legjobb szándéka ellenére, Japán továbbra is ezen az úton akar haladni, a kiskapukat kihasználva.

A Sea Shepherd álláspontja szerint a Déli-óceáni Bálnavédelmi Területnek elzárva kell maradnia a bálnavadászat mindennemű formája elől, és meg kell akadályozni Japán bármely kísérletét, mellyel a japán bálnaorvvadászok bűnbandája megpróbálja megsérteni a Hágai Nemzetközi Bíróság ítéletét.

A Hágai Nemzetközi Bíróság ítélete mellett a Déli-óceáni Bálnavédelmi Területen folytatott bálnamészárlás illegális az ausztrál törvények szerint is! A Sea Shepherd elkötelezetten védelmezi az Ausztráliához tartozó Bálnavédelmi Terület deklarált funkcióját és az ausztrál szövetségi bíróság 2008-as törvényét, mely betiltotta a bálnavadászatot Ausztrália Antarktiszi Felségterületén, ott, ahol a japán bálnaorvvadászati tevékenység nagy része zajlik.

A Sea Shepherd továbbra is az IWC nemhivatalos törvénybetartatójaként felügyeli az IWC kereskedelmi bálnamészárlásra vonatkozó moratóriumát, ezért kész akadályozni és megállítani a japán bálnaorvvadász-flottát, akár nyíltan kereskedelmi, akár a „tudomány” leple alatt kísérli meg illegális tevékenységét.