A Déli-óceáni Bálnavédelmi Területen folytatott japán bálnaorvvadászat illegális. Azaz bűncselekmény!

A Nisshin Maru kivéreztető fedélzetén egy korábban feldarabolt holttest véres maradványai és háttérben a frissen meggyilkolt, feldarabolás előtt álló áldozat

A Nisshin Maru kivéreztető fedélzetén egy korábban feldarabolt holttest véres maradványai és háttérben a frissen meggyilkolt, feldarabolás előtt álló áldozat

A Hágai Nemzetközi Bíróság elítélte!
A Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság (IWC) elítélte!
A nemzetközi közvélemény elítélte!

A Déli-óceáni Bálnavédelmi Területen folytatott japán bálnaorvvadászat illegális. Azaz bűncselekmény!

A Sea Shepherd készen áll – amennyiben a japán bálnaorvvadász-flotta visszatér a Déli-óceáni Bálnavédelmi Területre – megvédeni a bálnákat!

A Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság (IWC) leszavazta Japán antarktiszi bálnamészárlási követélését.

Portoroz, Szlovénia: Az IWC szeptember 18-án szavazott az erősen kritizált japán antarktiszi bálnamészárlási tervről. A delegációk ellene szavaztak, de Japán megfogadta, hogy jövőre mindenképpen visszatér halálos célú bálnavadászatot folytatni a Déli-óceáni Bálnavédelmi Területre!
Az IWC elfogadta az állásfoglalást arra vonatkozóan, hogy Japánnak be kell tartania a Hágai Nemzetközi Bíróság ítélet, miszerint bálnamészárlási tevékenysége illegális, mert nincs valós tudományos értéke.
Közvetlenül azután, hogy 35 : 20 arányú szavazásban a japán igény elbukott, a japán delegáció haladéktalanul bejelentette, hogy 2015-ben új „tudományos” kutatási programot indít az Antarktisz térségében. A Hágai Nemzetközi Bíróság határozata szerint bizonyos, nagyon szigorú feltételeknek eleget téve, folytatható tudományos bálnavadászat, melynek – a japán delegáció állítása szerint – az újonnan kidolgozott japán beadvány meg fog felelni.

Joji Mosishita, a japán delegáció vezető hangsúlyozta, „biztosítani fogjuk a szükséges kutatási tervet, és az alapján 2015-ben megkezdjük a kutatási tevékenységet, mely tökéletesen összhangban lesz a nemzetközi törvényekkel, a tudományos követelményekkel és a Hágai Nemzetközi Bíróság ítéletével.”

Japán az IWC tudományos bizottságának jóváhagyása nélkül is újra fogja indítani 2015-ben az antarktiszi bálnamészárlási tevékenységét, de 1 év szünet után valószínűleg intenzív ellenőrzésre kell számítania. A 2013/14-es szezonban az illegális japán bálnavadászflotta – az 1.035 fős vadászati kvótájából, a Sea Shepherd beavatkozásai miatt – 252 bálna életét oltotta ki az Antarktisz térségében.

Az ausztrál delegáció által vezetett ellenzék több tagjának meggyőződése, hogy a japán bálnamészárlási programban semmiféle tudományos tartalom nincs, az nyíltan kereskedelmi célú bűncselekmény.

A bálnavédő csoportok üdvözölték az IWC szavazását, de elítélték Japánt, amiért az nyíltan ignorálja a nemzetközi közösség döntését!

Az IFAW igazgatója, Patrick Ramage kijelentette, „további lépésekre van szükség, hogy ösztönözzük és meggyőzzük Japánt, hogy integrálja magát a XXI. század globális konszenzusának megfelelően a világba: a bálnákat védelem illeti meg, nem pedig gyilkosság a tudomány nevében.”