A kékúszójú tonhalak és a Sea Shepherd bírósági győzelme

Paul Watson Kapitány kommentárja

2010. 06. 17-én a Sea Shepherd – az Operation Blue Rage kampány keretében – feltartóztatott a líbiai partoknál egy illegális halászhajót, 2 nappal a halászati szezon befejezése után. A fogás vizsgálatából kiderült, hogy több száz méreten aluli kékúszójú tonhalat ejtettek el. Kértük, mutassák be a halászathoz szükséges engedélyeket, de megtagadták. Kértük, beszélhessünk a hajón kötelezően tartózkodó hatósági megfigyelőhöz, közölték, nincs olyan a hajón. Néhány perccel később, előkerült egy férfi, mint „hatósági megfigyelő”, de sem a nevét sem az általa képviselt hatóság nevét nem volt hajlandó közölni.

Kétségtelenül bűncselekmény volt:
– a halak a halászati szezon befejezését követően kerültek a hajó tartályaiba,
– a halak fiatalkorúak (nem kifoghatóak) voltak,
– a halászhajón nem tartózkodott hatósági megfigyelő,
– a kapitány megtagadta bemutatni a szükséges engedélyeket, igazolványokat,
– a halászok hazudtak a halak eredetét illetően.

A Steve Irwin búvárai az illegálisan leeresztett hálók elvágásával visszaadták 800 kékúszójú tonhal szabadságát.

Egy évvel később, 2011 júliusában a Steve Irwin Skóciában töltötte végső felkészülési szakaszát a feröeri kampányunk előtt, amikor a skót bíróság 530.000 GBP óvadékot szabott ki a STeve Irwin-re, a Fish & Fish máltai halászati társaság feljelentése alapján.
2012. 06. 25-én a SEa Shepherd pert nyert a máltai vállalkozás ellen, a bíróság az általunk letett óvadék visszatérésére kötelezte, valamint a per teljes költségét a Fish & Fish-re terhelte!

John Refalo, a máltai cég jogtanácsosa közölte a médiával, a bíróság ítélete kudarc volt, de benyújtják fellebbezésüket.

A brit legfelsőbb bíróság 2013 májusban fogadta a fellebbezést, melynek meghallgatása 2014 novemberében volt.
A legfelsőbb bíróság meghozta fellebbezhetetlen ítéletét. A Sea Shepherd Conservation Society nyert, a Fish & Fish-t pedig a Sea Shepherd jogi költségeinek (kb. 250.000 USD) megtérítésére ítélték!
https://www.youtube.com/watch?v=3TJUSGCTw9Q

A Sea Shepherd folytatni fogja a kékúszójú tonhalak védelmét az orvhalászokkal szemben!