Árulás Szlovéniában

Paul Watson Kapitány kommentárja

Marianna Baldo / Sea Shepherd2014.03.31-én a Hágai Nemzetközi Bíróság illegálisnak ítélte a japán bálnaorvvadász-flotta Déli-óceáni Bálnavédelmi Területen folytatott tevékenységét. Évtizednyi küzdelmünk a mostoha és távoli Antarktiszi vizeken, a japán bálnaorvvadászok ellen; mi – a Sea Shepherd tagjai végre látni véltük az alagút végét. Csak annyit vártunk el, hogy a környezetvédő nemzetek és NGO szervezetek hajlandóságot mutassanak a Hágai Nemzetközi Bíróság ítéletének betartatására. Ehelyett azonban nagyfokú kompromisszumkészséget tapasztalunk a részükről.

A bálnákat elárulták és Japán felbátorodott, tudván, hogy sem Ausztrália, sem Új-Zéland, sem az USA, sem a WWF, sem az IFAW, sem a Gr€€dp€$c€ nem lép fel a bálnák védelmében határozottan, így bejelentették, hogy 2015-ben a japán bálnavadász-flotta vissza fog térni a Déli-óceáni Bálnavédelmi Területre.

Elsa Carena, a Cetacean Conservation Center (Chile) igazgatója, az IWC tárgyalások akreditált megfigyelője 2001 óta: „A legfelháborítóbb tapasztalatom volt, hogy a civil társadalmi szervezetek (NGO) nem voltak hajlandóak állást foglalni az úgynevezett japán „tudományos” bálnavadászati programok ellen. A kis latin-amerikai civil szervezetek folyamatosan erőfeszítéseket tesznek a gyenge új-zélandi javaslatok támogatására, míg a mega civil szervezetek, mint a WWF (WOrld Wildlife Fund), az IFAW (Fund for Animal Welfare) és a Gr€€dp€$c€ a nagypolitika játékszabályai szerint foglalnak állást, indoklásuk szerint a kevés is több, mint a semmi. De az analízis szerint, az új-zélandi javaslat nemcsak haszontalan a bálnavadászati tevékenység megakadályozására a déli féltekén, de egyenesen bátorítja a gyilkosokat, komolyan akadályozza az előrelépést a bálnamészárlás végleges beszüntetésére a közeljövőben.

Az új-zélandi indítvány a japán delegáció értelmezésében egyet jelent a bálnaorvvadászat legitimálásával a Déli-óceáni Bálnavédelmi Területen.

Tony Abbott jobboldali, környezetvédelem-ellenes kormánya és az új-zélandi jobbközép kormány lerombolja az előző ausztrál kormány bálnavédelmi erőfeszítéseit. Új-Zéland és Ausztrália egyaránt kapitulált Japánnak, de még imitálják a bálnavédelmet, becsapva saját népüket!

A nagy multi civil szervezeteknek – melyek elárulták a bálnákat az IWC-n – fogalmuk sincs, mi történik a Déli-óceánon. Az íróasztaluk mögül navigálnak, miközben a Sea Shepherd nemzetközi legénységgel hajókat küld a Déli-óceáni Bálnavédelmi Terület viharos és távoli vizeire, hogy évről évre drámaian redukálja a japán bálnaorvvadász-flotta vadászati kvótáját.

A Sea Shepherd az egyetlen erő, mely konkrétan megóvja a bálnákat a szigonyágyúk támadásaitól a Bálnavédelmi Területen, miközben a japán bálnaorvvadászati iparágnak hatalmas profitveszteséget okoz, mégis a SEa Shepherd az, akit minden évben elítélnek a tagországok és a civil szervezetek egyaránt az IWC konferenciáján, mert sem a nemzetek sem a nagy multi civil szervezetek nem elkötelezettek az iránt, hogy véget érjen a bálnamészárlás a Déli-óceánon. Ezek egyszerűen csak annyit akarnak, hogy támogatóik elhiggyék, hogy véget akarnak vetni a bálnamészárlásnak.

A Gr€€dp€$c€ még egy győzelmi plakátot is készített és posztolt a Facebook-on is arról, hogy véget ért a bálnamészárlás, állítva rajta, hogy az ő erőfeszítésük eredményeként ért véget.

Mégis, 2015-ben, amikor a japán bálnaorvvadász-flotta visszatér bálnamészárlási szándékával, akkor nem a Gr€€dp€$c€ és a többi multi hajói és önkéntesei fognak konfrontálódni a szigonyágyúkkal!

A Sea Shepherd hajói, a Steve Irwin, a Bob Barker, a Sam Simon, a Brigitte Bardot ott lesz, és ha sikerül a támogatásokból megfinanszíroznunk, egy ötödik hajónk is ott lesz, hogy a bálnák és a szigonyágyúk közé navigáljon. A SEa Shepherd évről évre ott van, tudjuk, beszélni olcsó! A bátorság, szenvedély, elkötelezettség és kitartás ahhoz kell, hogy közvetlenül beavatkozzunk a gátlástalan, etikátlan és sunyi japán bálnagyilkosok ellen!