Az Operation grindStop 2014 véget ért

Paul Watson Kapitány kommentárja

grind 10A kampány önkéntesei ma hivatalosan elhagyták a Feröer-szigeteket, három és fél hónapos szolgálat után. A feröeri törvények értelmében, külföldi hajók és gépkocsik 90 napnál többet nem tartózkodhatnak ott, ez alól kivétel a Sea Shepherd 4 hajója (a Mike Galesi, B.s.Sheen, Loki és Spitfire gyorshajóink), melyeket a dán bíróság továbbra is bűnjelként tart lefoglalva. A Spitfire legénysége ma állt Torshaven-ben bíróság elé, amiért közel 700 Fehéroldalú delfin életét megmentették. A Brigitte Bardot útban van Szicília felé, ahol az orvhalászok ellen fog beavatkozni. A Clementine és a Thor visszatért a kontinensre.

Legnagyobb elismerésem a több száz önkéntesnek, akik részt vettek és segítették a delfincsaládok visszavezetését a nyílt tengerre. Tavaly hasonló időszakban összesen 1.330 delfint gyilkoltak meg, ezzel szemben az idén 33 Gömbölyűfejű delfint és 5 partra vetődött Kacsafejű csőröscetet.

Az önkéntesek, mielőtt elhagyták a Feröer-szigeteket, meghívták a Sandoy-i lakosokat vegán vacsorára.

A vacsoráról a helyi újságok is beszámoltak:
Viszlát Sandoy – a Sea Shepherd önkéntesek szombaton este a Sandoy-i lakosságot vacsorára invitálta az Undirshusinum-ba, Skalavikban. Felmerült, hogy Sandur-ban is szerveznek hasonló programot, de az nem volt igazán népszerű, így nem került rá sor. Szombat este 19.00 órakor Skalavik-ban fiatalok és idősek egyaránt, összesen 30 fő érkezetek a találkozóra.

A lakosokat szépen összeállított svédasztalos vacsorával várták a Sea Shepherd önkéntesek. Valaki viccesen megkérdezte, hogy bálnaholttestből vannak-e a fogások, de a válasz természetesen „nem” volt, a vegán fogások szójababból, salátából és más zöldségekből álltak, az ital pedig csapvíz volt. A fogások ízletesek voltak. Néhány fiatal szkeptikusan állt hozzá, de ahogy megkóstolták, jóízűen fogyasztották el.

Kalózok
A vacsorának egyik oka a kampány befejezése volt, az önkéntesek a napokban hagyják el a szigeteket. A helyiek nyilvánvalóan jól érezték magukat, társalogtak és közben ettek. A beszélgetés közben a helyiek számára is világossá vált, hogy a Sea Shepherd önkéntesei jövőre vissza fognak térni. Azt a tanácsot adták, hogy a logójukból távolítsák el a koponya motívumot. Egy helyi azt mondta, a koponya hátborzongatóan néz ki, és a kalózokra emlékezteti a feröerieket.

A jövő évi kampányhoz stratégiaváltásra biztatják a Sea Shepherd-et.
A helyiek többsége ellenzi, hogy az önkéntesek éjjel-nappal állhatatosan nézik az óceánt, mely a Sea Shepherd ezévi stratégiájának legismertebb pontja. A helyiek azt tanácsolják, hogy hagyjanak fel ezzel az önkéntesek, hiszen oly sokat nevettek rajtuk, miközben elautóztak mellettük.

A 19 órakor kezdődött vacsora egy jó kávéval ért véget, az utolsó vendég 23,30-kor hagyta el az éttermet. A helyiek, akik elfogadták a meghívást, jó kezdeményezésnek találták a vacsorával egybekötött beszélgetést.

Paul Watson Kapitány: A helyiek egy része akár kacaghatott is az önkénteseken, akik 24 órában figyelték az óceánt, de a Sea Shepherd aktivistái pontosan ezért érkeztek, hogy észrevegyék a veszélyes térségbe tévedő delfineket és kivezessék őket a biztonságos nyílt tengerre. A vacsora azért több volt, mint szójabab és zöldségek…
A Sea Shepherd logójáról: a koponyát, a háromágú szigonyt és a pásztorbotot nem lehet eltávolítani. A pásztorbot a védelmet, a szigony az agresszív erőszakmentességet, míg a koponya szimbolizálja az emberiség mérgező hatását az óceánokra és a tengeri élővilágra, a bálna és a delfin a yin és a yang, a harmónia és az egyensúly jelképei.

Egy feröeri lakos kommentárja:
Fritleif Henriksen, egyike voltam a harminc főnek, akik elfogadtuk a meghívást. Nyilvánvalóan civilizált emberként viselkedtünk, még akkor is ha ebből probléma lehet. Minden helyi lakosra nézve nagy szégyent hozott Brandur Sandoy polgármester döntése, hogy megtiltotta a publikus illemhelyek használatát, sőt néhányan olyan messzire mentek, hogy fizikai támadást intéztek az önkéntesek ellen. Ezek az emberek nem követtek el bűncselekményeket, állampolgárként az a feladatunk, hogy barátságosak legyünk a Sea Shepehrd aktivistáihoz, a többi a rendőrség dolga.