Definiálható-e a feröeri delfinmészárlás, mint „tradíció”?

grind! fotó az RT videóból

grind!
fotó az RT videóból

A dán fennhatóság alá tartozó Feröer-szigetek vize nyaranta vérbe borul. A szigetlakók minden igyekezetükkel meg akarják őrizni az évszázadok óta tartó cetmészárlás véres gyakorlatát, ami mészárszékké változtatja a szigetvilág öbleit, az önkéntesek erőfeszítése ellenére, hogy megakadályozzák azt.

Ez egy régi hagyomány, és mint mindenki tudja, ebből adódik konfliktus, mert vannak külföldi emberek, akik ellenzik, amit csinálunk, mondta Finnur Koba helyi újságíró.

grind – tradíció? Figyelem! 18+ képsorok!

http://rt.com/…/docume…/197908-faroe-islands-whales-killing/

A Feröer-szigetek a Dán királyság tagja, félúton Norvégia és Izland között, a Norvég-tenger és az Atlanti-óceán találkozásánál. Az éghajlata relatíve enyhe, alig változik a nyári és téli évszakban, nyáron 13, míg télen 3’C az átlaghőmérséklet.

Múlt hónapban a Sea Shepherd Conservation Society 6 aktivistáját bűnösnek találta a feröeri bíróság, a grind megzavarásában.

A Sea Shepherd-et Paul Watson alapította 1977-ben, azzal a céllal, hogy megfékezzék a cetek mészárlását.

A grind során, a résztvevő csónakok a sekély öblökbe kényszerítik a delfineket, ahol a több évszázados hagyománynak megfelelően, késekkel, vagy bármilyen éles szerszámmal lemészárolják őket.

Annak ellenére, hogy Dánia egy bálnavadászat-ellenes nemzet az EU-ban, melyben törvényellenes a cetek – bálnák, delfinek és disznódelfinek – mészárlása, mégis megvédi a feröeri grind gyakorlatát.
Ha egyszer a cetek bekerülnek a sekély öbölbe, a lakók hatalmas vérfürdővel elvágják a nyakukat, eltörik a gerincüket és kibelezik őket.

A Feröer-szigetek lakói még mindig valódi kulturális ragaszkodást éreznek a grind gyakorlatához, és azt állítják, a grind elsősorban élelmiszerszerzésért történik.

A delfinek holttest-darabjait megfőzik, megsütik, levegőn szárítják és akár nyersen vékonyra szeletelve is megeszik. De az egyik helybéli szerint egyszerűen csak meg kell főzni burgonyával, ő úgy szereti.

De a Feröer-szigeteken sem mindenki helyesli a gyakorlatot.

Ingi Sørensen, egy feröeri vízalatti fotósnak meggyőződése, a feröeri grind-nek a múltban, a történelemkönyvekben van a helye. „Ez már a múlt. Akkoriban életet adott nekünk, a grind nélkül ma nem lenne itt élet. De napjainkra teljes mértékben szükségtelenné vált!”

Finnur Koba szerint a feröeriek többsége a hagyományokat többre tartják a modern értékeknél. „A tradíciót nagyon nehéz elmagyarázni. Valami, ami mélyen belül él benned, aminek ismered a kultúráját. Ez határozza meg, ki vagy valójában.”

Azonban a hosszútávú, évi átlagos 800 fős vadászati kvóta ahhoz kevés, hogy a Gömbölyűfejű hosszúszárnyú delfinek észak-atlanti populációját tönkretegye, de ahhoz sem elegendő, hogy valódi változást hozzon a Feröer-szigetek gazdaságában.

A feröeriek között nincsenek professzionális cetvadászok, és közülük senki nem hivatkozik megélhetési cetmészárlásra. Minden résztvevőnek van hétköznapi munkája, de amikor a grind-et kihirdetik a helyi rádióban, vagy egymást értesítik mobiltelefonon vagy a közösségi médiában, azonnal a megadott öbölbe sietnek. Ölni.

Egy helyi azt magyarázza, hogy elvitte lányát az egyik grind-re, bemutatni hogyan történik a cetek meggyilkolása és feldarabolása. A férfi azt mondja, meg akarta értetni, honnan származik a táplálékuk, és a lányát nem különösebben zavarta az, aminek szemtanúja volt.

A szigetlakók hajthatatlanok, azt állítják, kíméletesen gyilkolják meg a ceteket, és arra hivatkoznak, hogy Gömbölyűfejűeket ölnek, a bizonyos területeken védettséget élvező Közönséges kardszárnyú delfineket nem.

Ha van valami, ami véget vethet a gyakorlatnak, az állatjogi aktivisták erőfeszítései mellett sokkal inkább az egészségügyi problémák, mint az egyre növekvő mennyiségű nehézfémtartalom a cetek testében. A feröeriek között is vannak olyanok, köztük dr. Pál Weihe, aki emiatt tartózkodik a cetholttest-fogyasztástól.

2008-ban dr. Weihe, a szigetek tisztifőorvosával karöltve, azt tanácsolta, hogy senki ne fogyassza a delfinek holttestét. „A Gömbölyűfejű hosszúszárnyú delfinek holttestében található mérgezőanyagok mennyisége nem csökkent, és még mindig nem tudunk eleget a biológiai mérgek hosszútávú hatásmechanizmusáról. Ezért mindenkit arra figyelmeztetünk, hogy a delfinek holtteste nem alkalmas feröeri {legyünk precízek! Ember nem fogyaszt cetholttestet.} fogyasztásra.” – közölte dr. Weihe egy feröeri magazin kérdésére, 2013 szeptemberében.