Japán hadat üzent a bálnáknak! Flottájuk már úton van a Déli-óceáni Bálnavédelmi Területre, megbecstelenítve a Hágai Nemzetközi Bíróság ítéletét.

Paul Watson Kapitány kommentájra

Paul Watson Kapitány a Steve Irwin fedélzetén

Paul Watson Kapitány a Steve Irwin fedélzetén

A vonatkozó egyezményeket aláíró nemzetek nem tesznek mást, mint beszélnek. És a Sea Shepherden kívül most sem készül egyetlen civil szervezet sem készül készül beavatkozni.

A japán kormány abban az arrogáns tudatban indította útjára a bálnaorvvadász-flottát, hogy senki nem mer velük szembeszállni.

A kérdés az, hogy mit fog tenni a Sea Shepherd a japán bálnaorvvadász-flotta példátlan inváziója ellen. A Sea Shepherd 2005 óta konfrontálódik a japán bálnaorvvadász-bűnbandával a nyílt tengeren és a bíróságokon, az USA-ban és Ausztráliában egyaránt. Agresszív beavatkozásaink mind-ezidáig 6.402 bálna életét mentették meg.

2008-ban az ausztrál szövetségi bíróság kimondta, hogy a japán bálnavadász-flotta által az Ausztrál Bálnavédelmi Területen folytatott bálnamészárlás illegális, és kiutasította a japán bálnaorvvadász-flottát az ausztrál felségvizekről. A múlt hónapban a szövetségi bíróság ítéletének folyamatos és szándékos megszegése miatt az Ausztrál Legfelsőbb Bíróság 1 millió AUD bírságot szabott ki azokra.

2014. 03. 31-én a Hágai Nemzetközi Bíróság ítélete kimondta, a japán bálnavadász-flotta bálnamészárlási tevékenysége a Déli-óceánon nem volt sem tudományos, sem jogszerű, ezért elrendelte, hogy a japán kormány tartsa távol a japán bálnaorvvadász-flottát a Déli-óceántól!

2014-ben az IWC megtagadta az engedélyt a japán bálnamészárlási tervezetre.
2015-ben az IWC tudományos bizottsága kijelentette, hogy a felülvizsgált és kikozmetikázott „új” japán „tudományos” bálnamészárlási program, a NEWREP-A szintén nem tudta alátámasztani, hogy a Japán által elvégezni kívánt „tudományos” kutatási célokhoz szükség lenne meggyilkolt bálnákra!

Három Csukabálna vérző holtteste a világos fedélzeten

Három Csukabálna vérző holtteste a világos fedélzeten

Japán kénytelen kelletlen nem gyilkolt bálnát a 2014/15-ös Antarktiszi nyár során, ezzel elismerte és tudomásul vette a Hágai Nemzetközi Bíróság – a legfelsőbb jogi hatalom – ítéletét!

Ausztrália és az IWC más tagjai tehetnének hatékony lépéseket a bálnák védelmében, a japán bálnaorvvadász-flotta ellen. A kérdés az, hogy mernek-e, a gazdasági megtorlástól tartva!

Az nem kérdés, hogy a Sea Shepherdnek vezető szerepe van a japán bálnaorvvadász-flotta térdre kényszerítésében, az éves vadászati kvóták csökkentésében és a nemzetközi közvélemény figyelmének ráirányításában az elvetemült japán bálnamészárlási tevékenységre.

109

2014-15 – 1.035 megmentett bálna.
A Sea Shepherd agresszív beavatkozásai összesen 6.402 bálna életét oltalmazták meg.

De nagy árat fizettünk a sikerért!
Japán pert nyer a Sea Shepherd USA ellen az USA Kilencedik Kerületi Bíróságán, mely ideiglenes intézkedéssel távol-tartási végzést adott ki a Sea Shepherd USA ellen – a japán bálnaorvvadász-flotta javára.

A Nisshin Maru a Steve Irwin gépházát támadja vizágyúival

A Nisshin Maru a Steve Irwin gépházát támadja vizágyúival

2013. februárjában a Nisshin Maru nekiment és súlyosan megrongálta három hajónkat (Bob Barker, Sam Simon és Steve Irwin).
2010. januárjában a japán kormány biztonsági hajója, a Shonan Maru nr. 2 – mindennemű jogi következmény nélkül – keresztülgázolt az Ady Gil trimaránon, mely csatlakozott a Sea Shepherd kampányához.
Japán minden gazdasági és politikai befolyását bevetette, hogy engem kiadatási kérelemmel az Interpol vörös listájára helyeztessen, „gazdasági tevékenység megzavarása”, és „bálnavadászhajóra történő illegális átszállás” vétségével.

Japán arra használta a bíróságokat, hogy megkapja, amit akart, de figyelmen kívül hagyja a bíróságok ítéleteit.

Azonban Japán elkövetett egy hatalmas hibát azzal, hogy ügyét az USA szövetségi bíróságára vitte, ezzel a Sea Shepherd USA-nak jogi alapot szolgáltatott ahhoz, hogy beperelje Japánt. Japán a saját perében elismerte az amerikai joghatóságot. A Sea Shepherd USA védekező lépések helyett jogi támadást intéz Japán ellen, a Déli-óceáni illegális bálnaorvvadászat betiltásáért, kártérítésért az Ady Gil trimarán megsemmisítése miatt, továbbá távol-tartási végzésért az ICR (japán bálnavadászati intézet) ellen!

Nem elég legyőzni Japánt a nyílt tengeren, meg kell tennünk a bíróságon is! Nem tiporhatja sárba a nemzetközi törvényeket!

A Sea Shepherd USA és én jogilag nem avatkozhatunk be az illegális japán bálnamészárlási tevékenységbe annak helyszínén. De a Sea Shepherd USA megküzd ellene az USA bíróságain, míg a Sea Shepherd Global az ausztrál és a holland törvények tiszteletben tartása mellett, végrehajtja a kampányokat a Déli-óceánon!

Több, mint egy évtizedes erőfeszítéssel a Sea Shepherd hozzájárult, hogy a japán bálnaorvvadász-flotta a teljesíthetetlen 1.035 fős vadászati kvótáját 333 főre redukálta. Ez azt jelenti, hogy a Sea Shepherdnek köszönhetően évi 602 Csukabálna megmenekült a japán halállistáról, melyen többé nem szerepelnek Hosszúszárnyú és Közönséges barázdás bálnák.

A hangsúly azonban nem csak a mészárlási számokon van! A Déli-óceáni Bálnavédelmi Terület integritása kizárólag a nulla vadászati kvótával tartható!

A helyzet logisztikája jelentősen megváltozott az idén. A harmadolt kvótához önkényesen kibővített vadászterület tartozik, ami jelentősen megnehezíti számunkra a flotta felkutatását, megkönnyíti a csökkentet kvóta teljesítését. A Steve Irwin legénységének fel kell készülnie arra, hogy beavatkozásukat agresszívan megtorolják a kvóta teljesítésének védelmében. De ha a 12 éves időszak valamely évében mégsem tudnák teljesíteni a 333 főt, akkor a maradékot hozzácsapják a következő évihez, így van megtervezve a 4.000 fős Csukabálna vadászati kvóta, 12 évre arányosan felosztva.

Annak ellenére, hogy sem a Sea Shepherd USA, sem én nem avatkozhatunk be a japán bálnaorvvadász-flotta ellen a nyílt tengeren, továbbra is jogunk van beszámolni azok illegális tevékenységéről és erkölcsi támogatást adni a Sea Shepherd Global erőfeszítéseihez!

Nincs befolyásom a Sea Shepherd Global kampányaiban, de nincs is szükség arra, hogy közvetlenül részt vegyek. A misszió Alex Cornelissen Kapitány (Hollandia), Peter Hammarstedt Kapitány (Svédország) és Siddharth Chakravarty Kapitány (India) kezében lesz, ők elkötelezetten és eredményesen védelmezik a bálnákat a Déli-óceánon.

A kezeimet megkötheti az USA bírósága, de bátor és rettenthetetlen kapitányaim és legénységeik folytatják az erőfeszítést a Déli-óceáni Bálnavédelmi Terület biztonságáért! Nem vehetek részt, de élek a szólásszabadsággal és sok sikert kívánok a misszióhoz!

A Sea Shepherd Global új, nagy hatótávolságú és gyors hajója jelenleg konstrukció alatt van, 2016. szeptemberére bevetésre készen fog állni.

Az Operation Icefish II mindennemű illegális tevékenység ellen be fog avatkozni a Déli-óceánon.

A Sea Shepherd Global orvvadászat-ellenes szervezet, mely a nemzetközi törvényeket betartva, erőszakmentes taktikával kényszerít bűnözőket a környezetvédelmi törvények betartására.

A japán bálnaorvvadászokat meg kell állítani. A Sea Shepherd Global sürgeti az IWC nemzeteit és a Hágai Nemzetközi Bíróságot a törvényeik érvényre juttatására!

Az idei missziónk nagyon nehéz lesz, a Sea Shepherd Globalnak nincsenek mellvédjei, mint a Greenpeace-nek, és bár a Sea Shepherd Global támogatási kérelemmel fordult a multihoz, nem remélhető, hogy az megvalósuljon. A Greenpeace egyik hajója Chilében van, azaz közel a japán bálnaorvvadászati területhez, be tudnának avatkozni. Reméljük, megteszik, de egyelőre nincs semmi jele aktív bálnavédelmi szándékuknak, ellenben már összeállítottak egy petíciót.

Japánnak szándékában áll meggyilkolni 4.000 bálnát 12 év alatt az úgynevezett „tudományos” kutatási programjuk nevében A Sea Shepherd Global elkötelezett arra, hogy megakadályozza azt.

Nincs még egy olyan szervezet, mely időt, energiát nem sajnálva, oly sok kockázatot vállalva, akadályt leküzdve védelmezné a Déli-óceán integriátását, mint a Sea Shepherd.

Amennyiben támogatásával szeretne hozzájárulni a Sea Shepherd Global missziójához, kérjük, látogasson a http://www.seashepherdglobal.org/support-us/donate.html oldalra!