Úgy tűnik, a Greenpeace-nek túl sok pénze van

Paul Watson Kapitány kommentárja
2014. 06. 16.

A Greenpeace egy hajónyi pénzt kótyavetyélt el. Mintha csak a „The Wolf of Wall Street” moziját elevenítették volna fel, a Greenpeace 5,5 millió USD-t, azaz 3,8 millió EUR-t vesztett tőzsdei spekulációkkal. Ami számomra leginkább felháborító ebben a történetben, ahogy a Greenpeace kommunikációs igazgatója, Mike Townsley közleménye: „Ez bevett gyakorlat a mienkhez hasonló, világméretű szervezetek számára.”

A Sea Shepherd egy világméretű szervezet, de mi soha nem fogjuk soha spekulációs ügyletekbe vinni a kampányaink számára a támogatóinktól kapott pénzeket. Minden egyes centet a kampányainkra fordítunk.

Soha nem értettem egyet azzal, ha környezet- és természetvédelmi szervezetek befektetésekbe, árfolyam és / vagy tőzsdei spekulációkba fektetnek. Számos környezetvédelmi csoportnak vannak részvényei gyógyszer, kőolaj, vegyi és más környezetromboló iparágakban.

Amikor a Sierra Club nemzeti igazgatója voltam 2003-2006 között, felszólaltam a gyakorlat ellen, azt a választ kaptam, hogy úgy kell befektetni az alapokból, hogy abból a lehető legnagyobb profit keletkezzen. Nem értettem egyet. A környezet- és természetvédelmi szervezeteknek ökológiai felelősséggel tartoznak, a támogatóik adományainak befektetésével nem támogathatnak környezetkárosító iparágakat.

Hetente kapok értesítést a Greenpeace-től, melyekben anyagi támogatásomat kérik. Kétségbeesetten. Hol ehhez, hol ahhoz a kampányukhoz. Nemrég éppen a Déli-óceáni bálnavédelmi kampányuk anyagi fedezetéhez. Annak ellenére, hogy a 2006/07-es Antarktiszi nyár volt az utolsó, amikor felbukkantak az Antarktisz térségében.

A Greenpeace évi, több mint 200 millió EUR-t hoz. Ez teszi őket egy jelentős vállalattá. És úgy is viselkednek, mint egy vállalat befektetési portfóliókkal és sokkal nagyobb erőfeszítést tesznek az adományok begyűjtésére, mint a kampányok végrehajtására.
De ez nemcsak Greenpeace sajátosság. A nagy szervezetek többsége egyszerűen kihasználja a környezetvédelmi problémákat az adománygyűjtéshez, majd a begyűjtött pénzt befektetik, hogy még több pénzt termeljenek abból.
És aki ezt meg meri kritizálni, ahogy én is, a válasz automatikusan az, hogy mi ökoterroristák és szélsőségesek vagyunk.
Én csak biztosítani akarom minden támogatónkat arról, hogy a Sea Shepherd egy nemzetközi mozgalom, nem pedig egy szervezet, és mi soha nem vettünk részt és soha nem fogunk részt venni árfolyam- és/vagy részvény spekulációkban. Amikor valaki részvénnyel támogatja a Sea Shepherd-et, a részvényt azonnal értékesítjük, nem tartjuk meg. Az anyagi támogatásokból a hajóink üzemanyagát, a kampányok közvetlen költségeit fedezzük. Az egyéb, adminisztrációs, jogi célokra minden esetben 20%-nál kevesebbet fordítunk.

Ez az, amiért a Sea Shepherd-et a Charity Navigator ilyen magas pontszámmal értékeli.

Amit nem értek meg a Greenpeace-szel kapcsolatban, hogy ha annyi pénzük van, hogy felelőtlenül tőzsdei / árfolyam spekulációban tudnak részt venni, akkor miért nem küldenek hajókat a Déli-óceánra, hogy megvédjék a bálnákat?

  • Miért nem jelennek meg soha a taijii horror-öbölben, hogy fellépjenek a taijii beűzéses delfinmészárlás ellen?
  • Miért nem jelennek meg a Feröer-szigeteken, hogy megvédjék a Gömbölyűfejű hosszúszárnyú delfineket a grind mészárlástól?
  • Miért nem jelennek meg Kanadában és Namíbiában, hogy fellépjenek a fókamészárlás ellen?
  • Miért nem lépnek fel a $laveWorld ellen?
  • Miért nem vesz részt a 30 millió EUR-ból megépített vezérhajójuk más kampányban, mint kizárólag adománygyűjtő „kampányban”?
  • Miért van egy komplett utcai koldushadseregük világszerte a városokban, akiknek fogalmuk sincs, mit tesz a Greenpeace valójában, de minden egyes összekoldult EUR-ból, USD-ből, AUD-ből, HUF-ból, stb… – jutalékot kapnak?

És végezetül, hogyan lehetséges, hogy egy szervezet egyetlen személynek lehetőséget ad arra, hogy felügyelet nélkül USD milliókat játsszon el a nemzetközi árfolyam-spekulációs piacon?

A Greenpeace kirúgta a dolgozóját, amelyik elbukott a spekuláción, mert túllépte azzal hatáskörét. Ez is csak a vállalati hozzá-nem-értés- magas-szintű megnyilvánulása.
A Sea Shepherd-nél senkinek sincs alkalma 500 USD-nél nagyobb összegről dönteni az igazgatótanács vagy vezetőség engedélye nélkül. A Sea Shepherd-nél senki nem állít ki „önellenőrzéssel” több millió EUR-ról szóló csekkeket.
Úgy tűnik, a Greenpeace felső vezetése csak feláldozott egy dolgozót az ügyben.

SMH.om.AU A Greenpeace elveszített 5,5 millió USD-t tőzsdén