Anti-captivity team-munkánk 2016-ban is elismerésre méltó!

seaworld-of-hurtA $laveWorld kénytelen volt tenni néhány szignifikáns bejelentést, ahogy kénytelen volt néhány vallomással is előállni.
Megkapták a san diegói $laveWorld bővítési tervére az engedélyt, azzal a feltétellel, hogy véget kell vetniük a szaporítási programnak. De így, természetesen a csudásan promótált „BlueWorld” projekt elveszítette lényegét, a $laveWorld sietve elállt a bővítési tervtől.

tilikum-03-12-4Közölték, „Tilikum” haldoklik. Aztán talán mégsem. Vagyis mély letargiában szenved megannyi betegségtől, de talán nem haldoklik jobban, mint az USA TOP3 leggyűlöltebb intézményének többi, folyamatos gyógyszerezés alatt álló Kardszárnyú áldozata.
Mélyrepülésben lévő részvényeik értékét, elveszített stratégiai partnereik és megfogyatkozott látogatóikat sem tudták visszacsalogatni azzal, hogy „önként” befejezték a Kardszárnyú-szaporítási programjukat. Ha tartják szavukat, „Takara” 2017. tavaszán születendő kicsinye lesz az utolsó szaporulat.
A $laveWorld azonban továbbra sem hajlandó véget vetni a többi delfinfajon végzett szaporítási programjának, és nem hajlandó védett-zárt tengeri öblökbe nyugdíjazni Kardszárnyú rabjait.
Egyre szűkülő USA-piacuk mellett, az ember- és pláne állatjogok iránt kevéssé fogékony Közel-Keletre irányították kapzsi csápjaikat. A végtelen gazdagságú Egyesült Arab Emírségekben, Abu-Dhabiban (sivatag) épülő delfinárium azonban az első olyan $laveWorld intézmény lesz, ahol nem fognak Kardszárnyú delfineket tartani.

lolita-5Az USA legkisebb, Kardszárnyú delfint rabságban tartó tartályának magányos áldozatáról, a miami $laveAquariumban 46 éve fogva tartott „Lolita”-ról kiderült, nemcsak a világ egyik legidősebb és legrégebb óta rabságban vegetáló Kardszárnyúja, hanem az egyik legbetegebb is! Súlyos, többrétű fizikai és mentális betegségtől szenved. Családját, édesanyját ismerik a kutatók, de kérdéses, hogy láthatják-e még egymást!

racsokA sokunk álom-úti céljának számító Hawaii-szigetekről (USA) talán sokan nem is feltételezték, mennyire hitvány körülmények uralkodnak a delfináriumaiban, illetve azokban a tartályokban, melyekben delfineket tartanak rabságban, a turisták szórakoztatására. Az Atlantis cégcsoport, mely mind ezidáig előszeretettel építette komplexumait delfintartállyal – bejelentette, az új Atlantis Resort Ko Olina lesz az első, delfintartály-mentes szálloda-komplexumuk! Ezt a kiválóan megfogalmazott petíciónak és az azt aláíró 90.000+ Embernek köszönhetjük!

Egy kicsit közelebb, Spanyolországban az „egy lépés hátra, egy lépés előre” kínlódás zajlik! A lanzarotei sivatagban, a petíciók ellenére is zajlik egy delfinárium építkezése. https://www.facebook.com/Delfinmosoly.DolphinSmile/videos/960696630711427/
De nem adhatjuk fel, azt még elérhetjük, hogy ez az intézmény is felkerüljön a „Megépült, de soha meg nem nyitott” delfináriumok listájára!
Ugyanakkor Barcelonában, a városvezetés mérlegelve az anti-captivity petíciókat és a város állatkertjében működő, végtelenül elavult delfin-szekció felújítási költségeit, úgy döntött, hogy a tartályokban jelenleg raboskodó delfineket védett-zárt öbölbe kell nyugdíjazni (ennek helye még nem eldöntött, esélyes a Karib-szigetvilág) és Barcelona is a büszke, delfináriummentes városok közé integrálódik.

aurora-2016-11-18Megrendült mondatokban tálalt közleményekből tájékozódhattunk, hogy idén is megannyi rab szabadult kínkeservvel a pokolból. Igen, tisztában vagyunk a veszteséggel, amit a delfináriumok éreznek, amikor egy-egy aranytojást tojó tyúkjuk távozik a porondról!

Nyomon követtük a horrorisztikus taijii beűzéses delfinvadászatot, mely az utánpótlást és a genetikai vérfrissítést biztosítja a delfináriumok számára. A maroknyi bűnbanda – mely hangsúlyozottan a delfináriumokkal szoros szimbiózisban működik – vérrel mocskolhatja be az egész japán nemzetet, a japán kormány nyílt támogatásában!
https://www.facebook.com/Delfinmosoly.DolphinSmile/videos/904695159644908/

Súlyosan rezgett a léc Namíbiában, ahova kínai megrendelésre egy orosz delfinbefogó hajó érkezett és várakozott hónapokig a kormány engedélyére, hogy 200+ delfint leszállítsanak kínai delfináriumok számára. A korrupciótól sem mentes, a fókavadászatot engedélyező namíbiai kormány az erőteljes nemzetközi nyomás alatt úgy döntött, megvédi felségvizeit az orosz agresszorral szemben, és megtiltotta a delfinvadászatot! Köszönet mindenkinek, aki aláírta a petíciót!

A $laveWorld súlyosan megfogyatkozott látogatói számait ismerjük, a világ többi, még működő delfináriuma pedig önként nem hozza nyilvánosságra veszteségeit. Az azonban megkérdőjelezhetetlen, hogy MI – a nemzetközi anti-captivity – mozgalom vagyunk az egyik legrémisztőbb erő, amivel egy egész iparág kénytelen nap mint nap szembenézni!

A Dolphinaria-Free Europe & Dolphin Project & Anima szervezetek által indított videó-petíció hatására, több, mint 20 észak-európai tour-operator vállalat törölte fakultatív programjai közül a delfináriumokat. Köszönjük milliók aláírását, támogatását!
https://www.facebook.com/Delfinmosoly.DolphinSmile/videos/1127393317375090/

A Thomas Cook AG, Európa legnagyobb tour-operator vállalatának – melyhez pl. a MAGYAR, német és lengyel NECKERMANN tartozik, igazgatója bejelentette, a petíciók hatására elvégzett nyomozás alapján, véget vetnek a vadállatok kihasználásával járó fakultatív programok és attrakciók promótálásával.

A Tripadvisor utazási véleményportálból foglalási felületté is kifejlődött honlap. Korábban rendre ignorálta, sőt törölte a vadállatokat kihasználó programokra vonatkozó kritikákat, azonban egy több millió aláírásos anti-captivity petíciónak engedve, 2016 őszén rendkívüli fordulatot jelentettek be! Többé nem kínálnak és nem promotálnak semmilyen, vadállatokat használó attrakciót!
https://www.facebook.com/Delfinmosoly.DolphinSmile/videos/1089991117781977/

Köszönet mindenkinek a megosztásokért, petíciók aláírásáért! Együtt MI vagyunk az óceán! (vagy valami olyasmi )
Óceánnak, vagy nevezhetnek bárminek bennünket, DE azt bebizonyítottuk, hogy le nem becsülhetnek!

kardszarnyu-monterey-bay