Lufik

Az utóbbi időkben egyre gyakrabban, lufieregetéssel tesszük még ünnepélyesebbé az ünnepi eseményeket, gyászszertartásokat, sportversenyeket.

Vannak, akik hiszik és remélik, a lufik egyenesen a felhőkön üldögélő szeretteikhez szállnak, azonban a lufik annál sokkal prózaibb módon végzik: nem hagyják el a Föld légkörét, hanem visszahullanak, a szárazföldi és tengeri vadvilágot veszélyeztetve!

A lufikból hulladék lesz! Még azok is, melyeket lebomló környezetbarátnak jelölik, évekig nem bomlanak le, nem sokkal jobbak, mint a standard alapanyagúak.

A tengerbe hullva, megtévesztik a halakat, madarakat, teknősöket, fókákat, delfineket! A tévedésből elfogyasztott latex vagy mylar megakad az állatok emésztőrendszerében, az állatok nem tudnak enni, táplálék nélkül lassan, fájdalmasan éhen halnak.

A lufik madzagjai sem veszélytelenek, fa- és bokorágakra hullva, a belegabalyodott madarak éppoly lassú és fájdalmas halállal halnak, mint a tengeri állatok.

Az USFW (USA halászati és vadvilági hivatal) felvilágosító kampányt indított a lufihasználat ellen, alternatívákat javasolva, melyek biztonságosabbak az állatokra és a bolygóra nézve.

Nem kell várnunk törvényekre, jogszabályokra ahhoz, hogy a lufieregetés helyett más módon fejezzük ki örömünket, bánatunkat!

A régi-új buborékfújás: nemcsak vidám elfoglaltság, de nagyszerű fotótéma is! A csillogó buborékokkal úgy lehetsz eredeti és kreatív, hogy közben nem veszélyezteted a szárazföldi és tengeri állatokat.

Facsemete ültetés: fák és virágok ültetése gyönyörű módja nemcsak a megemlékezésnek, de annak is, hogy visszaadjunk valamit a természetnek. Amennyiben saját kerteden kívül (közterületen) szeretnél ültetni, előzetesen győződj meg róla, hogy rendelkezel a szükséges engedélyekkel!

Az ünneplésnek és megemlékezésnek fontos szerepe van életünkben, de az ne menjen a vadvilág kárára!

Most, hogy ezt is tudjuk, már a közelgő Majális is legyen lufieregetés-mentes!  Köszönjük!