A misztikus „fenntartható” – RSPO – pálmaolajról

Hiánypótló nyomozati anyag! Ismerkedjünk meg a misztikus, úgynevezett „fenntartható” forrásból származó, azaz Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO) pálmaolaj tanúsítvánnyal!

A kategóriát a WWF és partnerei hívták életre 2004-ben! Az RSPO logó 2011-ben vált márkává / tanúsítvánnyá / került be a köztudatba. Ma pedig a legnagyobb élelmiszeripari, kozmetikai, kisállateledelgyártó vállalatok tagjai az RSPO-nak, bizonygatva fogyasztóiknak, hogy „fenntartható” pálmaolajat használnak.

2018. márciusban a Greenpeace kezdte feltérképezni az RSPO tanúsítvány „világát”, és olyan RSPO tagoktól nem kapott választ a pálmaolajának eredetéről, mint a Pepsico, Johnson & Johnson, Kraft-Heinz!

A Queensland University UQ kutatói, Courtney Morgans vezetésével 2009-ben tudományos kutatást kezdtek az RSPO jelenségről.

Courtney Morgans UQ – Személy szerint bízott abban, hogy kutatási eredményeik megnyugtatóan alátámasztják az RSPO környezeti hatásait. Sajnos azonban valójában az RSPO tanúsítványú olajpálma ültetvények adatai alig térnek el a tanúsítvánnyal nem rendelkező ültetvények káros következményeitől.

Fotó @ Tony Gilding

A kutatók megállapították, hogy az RSPO tanúsítvánnyal rendelkező ültetvények miatt ugyanolyan arányban fogyatkozott az orangután populáció. Az olajpálma ültetvényeknek helyet adó földterület-égetések is hasonló arányban zajlottak, ami a helyi humán! lakosság egészségét hasonlóan rombolta, mint a tanúsítvánnyal nem rendelkező ültetvényeké!

Ami halvány pozitívum volt az RSPO ültetvények kapcsán az embereket az éhbérnél valamivel magasabb bérekért foglalkoztatják és jobb egészségügyi ellátás érhet el számukra.

Az RSPO egy misztikus, átláthatatlan kifejezés, nincsenek konkrét kritériumai, minimális a büntetés a túlságosan gyengéd iránymutatásokat megszegő multik felé, továbbá nem végeznek adatgyűjtést a környezeti hatásokat és a veszélyeztetett fajok fogyatkozó egyedszámát illetően!

Borneón 1999 és 2015 között élőhely elvesztése és vadászat miatt, kb. 100.000 orangután halt meg!

Az RSPO három nyilvánvaló ok miatt nem képes valódi fenntarthatóságot igazolni, mutat rá Bill Laurence – James Cook University
1, Környezetvédelmi szervezetek, szakszervezeti érdekvédelmi csoportok ÉS iparágak képviselői alkotják, így az RSPO ipari vezényeltségű!
2, A címkézés átláthatatlansága! Ha a vállalatok nem akarják a pálmaolaj szót kiírni, következmény nélkül használhatják a „növényi olaj” mindent fedő kifejezést!
3, Ha nem iparág (élelmiszer, vegyi, üzemanyag…) és vállalat (Ferrero, McDonalds, Nestle… szerint mérjük a pálmaolaj felhasználást, hanem nemzeti szinten, Kína és India a legnagyobb. Egyikük sem érdeklődik az RSPO tanúsítványú pálmaolaj iránt!

Fotó @ Getty Images: Sutanta Aditya

Az RSPO szóvivője, Stefano Savi elutasítja, hogy a szervezet ne tenne eleget a fenntartható pálmaolaj felé irányuló erőfeszítéseknek. Szerinte az erdőírtás 2001 és 2015 között 33%-kal csökkent, azt azonban elismerte, hogy az orangután populáció valóban hasonló mértékben fogyatkozik.

Az RSPO hatékonyságát élesen kritizáló szakértők nem felszámolni akarják az elindított (de nevezzük kidolgozatlannak) rendszert, hanem szigorítani, valódi kritériumokat, standardot, ellenőrzést, és betartatási eszközöket létrehozni benne!

Az RSPO tagok első lépésként elkezdhetnék a valós összetevőket és azok eredetét kiírni termékeikre! Olyan ez, mintha a cigarettagyártók harcolnának az ijesztő fotók ellen a cigarettás dobozokon, miköztben váltig állítják, azok {az ijesztő fotók} nem változtatnak a vásárlási szokásokon. Akkor miért harcolnak ellene {az ijesztő fotók} olyan keservesen? – tette hozzá Laurence professzor.