Namíbia szégyenletes titka

Rosie Kunneke, Nikki Botha és Dinielle Stöckigt (Dél-Afrikai Sea Shepherd önkéntesek, az Operation Desert Seal csapat tagjai) kommentárja

Namíbia szégyenletes titka

Minden évben ugyanaz a szívszorító történet. A hatóságok engedélyével minden júniusban és júliusban Namíbia a világ legkegyetlenebb fókairtásának helyszínévé válik. Az áldozatok száma elérheti a 90.000 főt.

A fókakolóniában a gyilkosok által okozott stressz, zavarodottság és a könyörtelen mészárlás túlmegy bármely tisztességes ember képzelőerején. De legyen mindenki tisztában a folyamattal! Miközben a fókakölykök megpróbálnak szopni anyjuk édes tejéből, a gyilkosok könyörtelenül zúzzák szét apró koponyájukat és gyenge testüket! Aztán, függetlenül attól, hogy még életben vannak-e, vagy sikerült halálra verni őket, késsel felhasítják a testüket, miközben az anyatej kifolyik a szájukból és orrnyílásukból, miközben a vér kifröccsen apró testeikből! Az anyák hiába üvöltenek halott és sérült gyermekeik után. A hím fókákat – akiket fókabikaként is neveznek, fejbe lövik. 6-7.000 felnőtt hím fóka életét oltják ki ezek a golyók. A felnőtt fókák golyó általi halálánál a szétzúzott és megkéselt fókakölykök haláltusája lényegesen több szenvedéssel jár.

A kormány által kiadott mészárlási engedélyről a mészárlás vezetői azt állítják, hogy gazdasági célú engedély, miközben a kormány továbbra is a fókák által fogyasztott túlzott halfogyasztás miatt szükségessé vált, populáció-tervezésre, és a fóka-prém ipar általi munkahelyteremtésre hivatkozik.

A fókairtás engedélyeit a Bernard Esau által vezetett, Halászati és Tengeri Erőforrás Minisztérium adja ki. A minisztérium azt állítja, hogy a fókairtás a kolónia egészségének megőrzését szolgálja, miközben azok, akik harcolnak a fókamészárlás ellen, pontosan tudják, hogy ennek a könyörtelen gyilkolásnak kizárólag gazdasági célja van. Sajnos a namíbiai kormány nem képes felismerni, hogy hiába is használják a fókákat bűnbakként hibás döntéseik leplezésére, a csökkenő halállomány oka a növekvő halászati kvóták engedélyezésében van.

Ezeknek az állatoknak a meggyilkolása egy barbár gyakorlat, amely kielégíti az emberi kapzsiságot és hiúságot. A csontokból ékszereket, a bőrből csizmákat és egyéb luxus ruházati termékeket készítenek. Bár a namíbiai kormány azt állítja, hogy semmi nem megy veszendőbe a fókák testéből, Namíbia bevétele a fóka-iparból kb. 120.000 USD, miközben az egyetlen fókaprém-kereskedő, Hatem Yavuz bankszámláját, aki 2008-ban kizárólagos szerződést kötött a namíbiai kormánnyal a teljes fókaprém-készletre, évente 3.250.000 USD növeli a nyers-prémek értékesítéséből. Ez a szerződés 2019-ig érvényes. Yavus Ausztráliában él, míg gyára Törökországban található. Az ausztrál „Channel 7” információi szerint Yavus uralja a világ fókaprémpiacának 60%-át. Törökország nem EU-tag (a tagországokban tilos a fókatermékek exportja és importja), így a nyersbőröket Namíbiából Törökországba szállítják, ahol feldolgozzák, majd exportálják a felvevőpiacok számára, mint például Kínába és Oroszországba.

Hatem Yavuzon kívül három fehér vállalkozó nyerészkedik a fókamészárlásból, miközben kevesebb, mint 100 nyomorgó, bennszülött namíbiai éhbérért végzi el a könyörtelen piszkos munkát: ütik agyon a fókakölyköket. Ebben az évben nyilvánosságra hozták, hogy a minisztérium hat vállalkozó számára adta ki az fókamészárlási engedélyt, amely felbőszítette a három eredeti vállalkozót, ők azt állítják, hogy így már nem áll elegendő „termék” a rendelkezésre, ami kielégítené mind a hat vállalkozó bevételi igényét.

Steve Roest, Laurens de Groots, a Sea Shepherd delegáció és John Walters ombudsman

Az extra mészárlási engedélyeken túl ebben az évben a korábbiaknál magasabb mészárlási kvótát állapítottak meg. Ezt annak ellenére hozták nyilvánosságra, hogy a namíbiai ombudsman a múlt évben többek között a Sea Shepherd képviselőjével tárgyalt az ügyről, és ígéretet tett, hogy vizsgálatnak veti alá a fókamészárlás törvényességét, és nyomozási eredményeit még azelőtt nyilvánosságra hozza, mielőtt a 2012-es mészárlási szezon megkezdődne.

Namíbia strandja fókavértől rothadnak, a haldokló és halott fókakölykök szájából kifolyó anyatejtől savanyú szagúak, és a könyörtelenül lemészárolt fókák szelleme kísérti. De egy csapat munkás minden eszközzel azon fáradozik, hogy ezt elrejtsék az afrikai országba érkező turisták milliói elől. A gyilkosság a kora reggeli órákban történik, mielőtt a területet megnyitnák a turisták előtt. Független közgazdasági jelentések illusztrálják, hogy az ökoturizmusban akár ötszázszor nagyobb gazdasági potenciál van, mint a könyörtelen fókamészárlásban.

A Sea Shepherd csapata 2011-ben a namíbiai gyilkos partvidéken az „Operation Desert Seal” kampány keretében leplezte le a borzalmas iparágat a világ nyilvánossága előtt, melyet a namíbiai illetékesek oly keservesen igyekeznek elrejtegetni. A namíbiai törvények szerint a fókamészárlásról fotók és/vagy filmfelvételek készítése illegális. Ez a felháborító törvény is csak azt mutatja, hogy milyen kétségbeesetten próbálják rejtegetni a természet ellen elkövetett, szörnyű bűnüket a világ szeme elől.

Fókakölyök és anyja

A Sea Shepherd folytatja a harcot és nem adja fel mindaddig, amíg a fókák békességben nem élhetnek Namíbiában!