Tim Zimmermann: A taijii delfinmészárlás valódi motivációja

Kövessük a taijii delfinmészárlásból származó véráztatta profit útját, és máris tudhatjuk, több millió oka van annak, hogy a taijii halászati szövetség és a taijii delfinrabszolga-brókerek az intenziv nemzetközi tiltakozás és megvetés ellenére folytatják a beűzéses delfinvadászatot.

A delfinrabszolga-kereskedelem kétségbevonhatatlanul szignifikáns profit motiváció . És most japán állatvédők, akik követték a delfinrabszolga-logisztika nyomát, döbbenetes pénzmozgásokat nyomoztak le.

A hivatalos kereskedelmi adatok szerint, 2013-ban Japán 78 delfinrabszolgát értékesitett, 5 különböző ország intézményei számára. A Taijii Whale Museum idomitott áldozatonként 41,600 – 47,746 USD-t kapott (a yen és az USD árfolyamának aktuális változásai alapján) kinai vásárlóktól. Az orosz vásárlókkal új tárgyalási stratégiát kell felépiteni. Eladtak 20 idomitatlan áldozatot ukrán tartályok számára {ahonnan – mára lelepleződött, nürnbergi (Németország) tartályokba kerültek, mely a hivatalos közleményei szerint elitéli a taijii delfinmészárlást és nem vásárol a taijii zsákmányból. Dehogynem!} 10,134 USD/áldozat, ami a negyede az idomitott áldozatok kereskedelmi értékének. Amennyiben a taijii zsákmányból japán tartályok számára értékesitenek, a forgalmi érték alacsonyabb, mint a nemzetközi piacon történő értékesitéskor, csak 20-20.000 USD/áldozat, közölte a japán forrás.

1621780_531708806937353_227174951_nÚgy tartják, hogy a taijii halászati szövetség (melynek munkásai elvégzik a vadászatot, befogást és a gyilkolást is) egyedenként kb. 8.000 USD-t kap a delfinrabszolga-brókerektől. A delfinholttestekért állitólag csak néhány száz USD-t kapnak. Tehát a gyilkosoknak és a szövetségnek a rabszolgaságra igázott áldozat legalább tizszer többet ér, mint akiknek a holttestét az üzletek polcain értékesitik.

Ez az a hatalmas gazdasági ösztönző erő (a delfinrabszolgatartó-intézmények folyamatos és mohó igénye) működteti a delfinvadászatot és delfinrabszolga-brókerek erőfeszitéseit, hogy minél több áldozatot értékesitsenek. A Ceta-Base és a Whale and Dolphin Conservation nyomozásai alapján a 2012-13-as szezonban 247, a taijii delfinvadászatból származó áldozatot értékesitettek delfinrabszolgatartó-intézmények számára, kb. 2.000.000 USD bevételt eredményezve a taijii halászati szövetség számára, amihez még hozzá kell számolni azokat a néhány száz USD-ket, melyeket a halott áldozatok testéért kaptak! És óvatos becslések alapján is több mint 7.000,000 USD bevételre tettek szert a taijii delfinrabszolga-brókerek.

A 2013-14-es szezon is túlságosan nyereségesnek igérkezik. A Ceta-Base adatai szerint, egyetlen bő hónap alatt 155 áldozatot kényszeritettek rabszolgaságra. Még akkor is, ha valamilyen csoda folytán abbahagynák, és nem rabolnának el több delfint a vadonból, már most kb. 1.240.000 USD bevétele van a taijii halászati szövetségnek, és durván 5.000.000 USD ütötte a delfirnabszolga-brókerek markát!