Az ausztrál szövetségi bíróság 1 millió AUD bírság megfizetésére ítélte a japán bálnaorvvadászati intézetet – a Sea Shepherd által benyújtott döntő bizonyítékok alapján!

news-151118-1-1-TW-Humpback-Breaching-048147-1000wAz ausztrál szövetségi bíróság Sydney-ben, Peter Hammarstedt Kapitány eskü alatt tett vallomása nyomán meghozta ítéletét a japán bálnaorvvadászati intézet, a Kyodo senpaku Kaisha Ltd (Kyodo) ellen.

2008-ban a Humane Society International (HSI) pert nyert az ausztrál szövetségi bíróságon, mely kimondta, hogy a Kyodo megsértette az ausztrál törvényeket a tudományos kutatás leple alatt folytatott antarktiszi bálnaorvvadászatával. Az ausztrál szövetségi bíróság 2008-ban törvényi végzésben tiltotta meg, hogy a Kyodo bálnaorvvadászai további bálnákat gyilkoljanak az ausztrál felségvizeken, illetve az Ausztrál Bálnavédelmi Területen!

A végzés ellenére a japán bálnaorvvadász-flotta folytatta a bálnamészárlást a Déli-óceáni védett vizeken. A HSI most beperelte a Kyodo-t a törvényszegésért.

Peter Hammarstedt Kapitány / Bob Barker ismertette a bírósággal a Sea Shepherd 2013-14-es Operation Zero Tolerance kampányának egy incidensét. Peter Hammarstedt Kapitány szemtanúja volt egy védett státuszú Csukabálna meggyilkolásának, az Ausztrál Bálnavédelmi Területen, az ausztrál Davis bázistól kb. 60 tengeri mérföldre.
Az eskü alatt tett nyilatkozatból:
„Legénységem egyik tagja tájékoztatott, a szigonyt kilőtték. Elléptem a kormánytól, távcsővel ellenőriztem, hogy pontosan melyik szigonyágyús hajó – a Yushin Maru nr. 2 – lőtte ki a halálos szigonyt a Csukabálnára.”

A SEa Shepherd gratulál a bírósági győzelemhez a Humane Society International-nek (HSI) és a New South Wales-i Környezetvédelmi Hivatalnak. „Ez egy rendkívüli győzelem a bálnák számára. A Sea Shepherd szívből gratulál a HSI győzelméhez és elszántságához, amivel a bálnaorvvadászokat a bíróság elé citálta!” – közölte Jeff Hansen, a Sea Shepherd Ausztrália igazgatója.

Az ausztrál szövetségi bíróság által ítélt hatalmas bírságára is hivatkozva, a Sea Shepehrd felszólítja Malcolm Tumbull ausztrál miniszterelnök urat, hogy decemberre tervezett tokiói látogatása során tárgyalja kiemelt napirendi pontként a japán illegális bálnamészárlást!

„Annak felelőssége, hogy a japán bálnaorvvadász-flotta visszatér-e ebben az évben az Antarktisz térségébe bálnát gyilkolni – most közvetlenül az ausztrál kormányra nehezedik! Malcolm Tumbull miniszterelnök úrnak határozottan kell képviselnie Ausztrália bálnavédő álláspontját Shinzo Abe japán miniszterelnökkel folytatandó közelgő tárgyalása során! Ellenkező esetben lerombolja hitelességét az őt megválasztó ausztrál állampolgárok előtt, akik oly szenvedélyesen elkötelezettek a bálnák védelméért.” – mondta Peter Hammarstedt Kapitány.