Nyílt levél a $laveWorld-höz: Többre, mint nagyobb tartályokra! A Kardszárnyúaknak az óceánra van szükségük!

Kedves $laveWorld,

"Shamu"-show / San Diego fotó: Wikimedia

„Shamu”-show / San Diego
fotó: Wiki media Commons

Részvényeik napról napra értéktelenebbek. A BLACKFISH dokumentumfilm nyomán közvélemény felismerte, hogy az intelligens cetek apró tartályokba zárása könyörtelenség, az ostoba mutatványokra kényszerítése pedig egyszerűen barbárság. A holtjátékból érdemesebb előre lépni – és értelmesen felhasználni pénzüket – mint a terv, miszerint több száz millió USD-t szánnak nagyobb tartályok építésére a Kardszárnyú rabjaik részére!

Mint egy vállalkozás, mely felelős az állatok ellátásáért, minden lépés, amit tesznek, meg kell kérdezni maguktól: „Ez a változás jobb lesz az állatok számára? Ők {az állatok} is ezt akarnák?” – mondja Paul Watson Kapitány, a Sea Shepherd alapítója. Igen, nagyobb tartályok több teret nyújtanak ezeknek a hatalmas állatoknak az úszásra, ami kétségtelenül javít a körülményeiken. De ha képesek lennének kifejezni magukat az emberi nyelvek valamelyikén, azt mondanák: egyetértenek – ha nem lenne semmilyen más opció!

Ugyanakkor biztosak vagyunk benne, hogy bármilyen megnagyobbított – akár az építtethető legnagyobb – tartály helyett is, ezek a delfinek az óceánt akarják. A saját életüket: a saját, természetes életüket akarják! Miért ne akarhatnák jogos otthonukat, az óceán? És milyen parányi átmeneti tartályban kellene tölteniük az időszakot, amíg a tartályok bővítése megtörténik?

Katina és gyermeke Makaio Fotó: Wiki Media Commons

Katina és gyermeke Makaio
Fotó: Wiki Media Commons

Amikor a nagyobb tartályok építését tervezgetik, legyenek szívesek észben tartani a közvélemény szemléletének masszív változását! Egyre több és több ember akar véget vetni a tengeri emlősök kizsákmányolásának és a delfinrabszolgatartó-iparágnak, amely pénzeli a horrorisztikus taijii beűzéses delfinmészárlást. Felhívjuk figyelmüket a Baltimore-i National Aquarium munkatársaira, akik fontolgatják a tartályaikban lévő delfinek mutogatásának befejezését, és tervezik az állatok áthelyezését egy zárt öbölbe, ahol ellátják őket és figyelembe veszik igényeiket, reagálva a közvélemény aggályaira. Önöknek is rendelkezésükre áll ez a lehetőség, hogy előrefele lépjenek, azt tegyék, ami helyes a kollekciójukban lévő állatokkal szemben. És ezzel a precedens értékű váltással mutatnának példát az iparágban, mint annak legnagyobb szereplője!

Kérjük, fontolják meg a hamarosan induló San Diego-i tartálybővítést is! Kaliforniában elfogadás előtt áll a Kardszárnyú delfinek rabságban tartását és mutatványokra használását betiltó törvényjavaslat! A Vancouver Park igazgatóság nemrég úgy döntött, hogy betiltja a Vancouver Aquarium-ban a cetek szaporítását. És további hasonló lépések fognak történni. Az idők változnak, és Önöknek egyszerűen adoptálni kell az új üzleti modelleket, azokkal együtt kell változniuk! Elsüllyed a $laveWorld vagy úszik a SeaWorld?

A Sea Shepherd arra kéri Önöket, hogy az egyetlen logikus, együtt érző és megfelelő döntést hozzák meg, helyezzék át tartályaikból a rabokat védett öblökbe! Míg a nagyobb tartályok csak egy kis javulást eredményeznének a fogva tartott állatok mindennapi vegetálásában, rendelkezésre áll egy jobb lehetőség! A védett öblökben a delfinek relatíve nyugalomban élhetnek, betonfalak nélkül, nem kényszerítené őket senki ostoba mutatványokra üvöltő zene közepette. Képzeljék el, így nagyobb tér állna rendelkezésükre, hogy kinyújtóztassák hatalmas testüket, hogy végre érezhessék a tenger hullámait, továbbá klór és egyéb kémiai anyagoktól mentes, tengervízben élhessenek!

Végezetül, itt az idő a „mivel növelhetnénk profitunkat?” jellegű helyett, a „mi a legjobb a cetek számára?” kérdésekkel foglakozni!

Üdvözlettel,

Sea Shepherd Conservation Society