Önveszélyes Kardszárnyú rabok

hugo-dead

Holtan végül minden rab elhagyhatja a tartályt “Hugo” is.

A Kardszárnyú delfinrabszolgák nemcsak az idomárjaik és egymás ellen fordítják agressziójukat. Számos esetet dokumentáltak, amikor szándékosan nekimentek a tartályuk ablakának, falának. Tekintettel arra, hogy a Kardszárnyú delfinek genetikailag kifinomult navigációs rendszerrel rendelkeznek; és feltehetően jól ismerik apró, mesterséges környezetüket, roppant valószínűtlennek tűnik, hogy ezek a “balesetek” nem szándékosak lennének! Minden bizonnyal a felgyülemlett agresszióról és öngyilkossági kísérletről van szó.

# A 70-es években “Hugo”, a hím Kardszárnyú betörte a Miami $lavequarium tartályának ablakát, jelentős vízveszteséget okozva abban. A betört üveg összevissza vagdosta rostrumát.

"Hugo" és "Lolita"

“Hugo” és “Lolita”

# 1985-ben, Jerye Mooney cetkutató szemtanúja volt, amint “Corky” betörte tartályának megfigyelő ablakát. Az incidens következtében a tartály vizének harmada elfolyt.

"Corky"

“Corky”

# 1991-ben “Kahana” a texasi $laveWorld rabja meghalt, miután a tartálya falának ütközött. Halálának oka többszörös koponyatörés, zúzódások és súlyos agyérvérzés.

"Kahana"

“Kahana”

# 1992-ben “Samoa”, a $laveWorld fiatal nősténye meghalt 13 évesen. Hónapokkal halála előtt, egy döbbent látogató végignézte bizarr mutatványsorozatát: monoton felugrásokkal és a tartályba való visszacsapódással kínozta magát. A $laveWorld személyzete azt állította, hogy soha nem volt szemtanúja hasonló viselkedésnek. Vajon szándékosan okozott magának súlyos sérüléseket? “Samoa” terhes volt, magzatja is meghalt vele együtt.

"Samoa"

“Samoa”

# “Keet” az eredeti “Shamu”-unoka, 1993. februárban született. A látogatók szeme láttára csapta fejét és testét tartályának falába, a texasi $laveWorld-ben. Őt 20 hónapos korában vették el anyjától, “Kalina”-tól.

"Keet"

“Keet”

# 1995 őszén, a 6 éves “Splash” a san diegoi $laveWorld-ben szenvedett sérülést, amikor nekiütközött a tartályuk falának, és állán súlyos sérülések keletkeztek, sebét össze kellett varrni. A baleset közben egy másik hím Kardszárnyú is tartózkodott “Splash” közelében.

"Splash"

“Splash”

# Egy nőstény Kardszárnyút 1997. februárjában Taiji közelében raboltak el a vadonból, a taijii Whale Museum-ba került, ahol dr. Paul Spong bálnakutató 1997. májusában tanulmányozta és jegyezte fel, hogy egész testével “furcsa” fordulatokat tesz – percenként.

Részlet a Captive Orcas ‘Dying to Entertain You’ / WDCS dokumentáció / Vanessa Williams.

Kérjük, SOHA (többé) ne látogass delfináriumba, delfineket rabságban tartó tengeri parkba! Köszönjük.